Nieuws

Harlinger scouts naar Nationale Dodenherdenking

HARLINGEN - Op 4 mei leveren 90 scouts en zeekadetten uit Friesland een bijdrage aan de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Onder hen in ieder geval  vijf scouts uit Harlingen en mogelijk ook nog enkele zeekadetten. Dat meldt Scouting Nederland.

Scouting Nederland en het Zeekadetkorps Nederland vinden het belangrijk om een bijdrage te leveren aan de Dodenherdenking. Scouts en zeekadetten voelen zich betrokken bij de maatschappij en leveren hun bijdrage aan de samenleving, onder andere door middel van het helpen bij maatschappelijke activiteiten. Op deze manier krijgen jongeren de kans om zich persoonlijk te ontwikkelen.

 

De scouts en zeekadetten ondersteunen het Nationaal Comité 4 en 5 mei op een aantal manieren. Zo reiken ze kransen aan, hijsen en bewaken ze de vlaggen, ondersteunen ze mensen die slecht ter been zijn en reiken ze bloemen uit tijdens het defilé.

 

De deelnemende Friese scouts en zeekadetten bereiden zich uitgebreid voor op deze bijzondere taak. Afgelopen weekend was een ‘voorbereidingsweekend’. Op het programma stond een bezoek aan het Verzetsmuseum in Leeuwarden. Daar spraken de scouts met een verzetsstrijder uit Leeuwarden en bezochten ze historisch belangrijke plekken uit de Tweede Wereldoorlog in Leeuwarden.

 

Later in het weekend spraken twee oorlogsoverlevenden over hun ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een cameraman en een veteraan vertelden over hun ervaringen in Uruzgan. Verder een toneelstuk over de keuzes waar mensen tijdens een oorlog voor komen te staan. “Het weekend maakt altijd veel indruk op de deelnemers”, meldt Scouting Nederland. “Het biedt ze niet alleen veel achtergrondinformatie over de gebeurtenissen in de oorlog; de persoonlijke verhalen maken dat de deelnemers extra gemotiveerd zijn om een bijdrage te leveren aan de Nationale Herdenking.”

|Doorsturen

Buienradar



Agenda