Nieuws

Harlinger huisartsen zwemmen mee met Maarten

Op 21 juni doet Maarten van der Weijden opnieuw een poging de elfstedentocht te zwemmen. In alle elf steden zwemmen 111 (geoefende) zwemmers 2 kilometer met Maarten mee - om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Onder deze zwemmers de Harlinger huisartsen Jan Waling Huisman en Reinier Ingwersen. De HC sprak met Jan Waling Huisman.

Vlnr Maarten van der Weijden, Reinier Ingwersen en Jan Waling Huisman.

Vorig jaar was hij nog een toevallige toeschouwer, maar hij werd zo gegrepen door Maartens inspanning, dat het hem niet meer losliet. En toen er een bericht over de 111 zwemmers voorbijkwam, is hij maar weer wat gaan trainen. “Het moest van heel ver komen”, zegt Jan Waling Huisman (57).

Hij heeft pakweg dertig jaar triatlons gedaan, met tussenpozen. “In mijn vak is het hollen of stilstaan”, verduidelijkt hij. Zijn dochter Silke zwemt op hoog niveau - ze maakt kans op deelname aan de Europese Jeugd Kampioenschappen in Kazan (Rusland) - en traint bijna twintig uren per week. “Mijn vrije tijd gaat daar naartoe”, zegt Huisman. Maar hij kan ook weer trainen als zijn dochter om zes uur ’s morgens in Leeuwarden zwemt, en daarnaast traint hij onder andere bij de Vikings - in totaal drie tot vier keer per week een uurtje zwemmen.

Bijna drie weken geleden was er een vuurproef voor een groep meezwemmers: een hele middag zwemmen met Maarten, in een zwembad in Noord-Brabant. “Als je goedgekeurd was, hoorde je bij het leger van Maarten”, zegt Huisman. Hij gaat op 21 juni samen met de 110 andere meezwemmers Van der Weijden bij de start in Leeuwarden uitzwaaien. Daarna zwemmen ze mee in Sneek, en rijden vervolgens door naar IJlst, om daar weer twee kilometer mee te zwemmen, en zo verder.

De meezwemmers zijn geselecteerd op snelheid, en ingedeeld in vijf teams. Ze rijden met een buddy naar de volgende zwemstad. Zoon Gijs is Huismans buddy, en ze worden tijdens de tocht gevolgd door Omrop Fryslân. De zwemmers krijgen een seintje als Maarten in aantocht is, zodat ze op tijd in het water liggen. Ze krijgen fluorescerende drijvers mee en ’s nachts zwemmen ze met een badmuts met lampje.

Huisman verwacht een heel spektakel langs de kant, ook in Harlingen, aan het eind van de juni-feestweek. De NOS volgt Van der Weijden, met langebaanschaatser Erben Wennemars als verslaggever op het water.

Waarom Huisman meedoet? “Enerzijds vanwege mijn vak, maar ook omdat mijn vader en moeder zijn overleden aan kanker, en ook mijn zus, op haar vijftigste.” Ook enkele vrienden zijn op jonge leeftijd aan kanker gestorven. “Ik heb het heel veel in mijn directe omgeving meegemaakt. Het is belangrijk dat er geld naar onderzoek gaat.”

De 111 meezwemmers zetten zich in om (per zwemmer minstens) duizend euro donatiegeld op te halen. Jan Waling Huisman zit inmiddels op ruim 1600 euro. “Dat ging mega snel op Facebook”, zegt hij met een glimlach. Hij moet nog een dienst zien te ruilen, en over twee weken is het zover. Ondertussen zijn extra donaties welkom: www.11stedenzwemtocht.nl (klik op ‘Deelnemers’ om te bladeren of zoek rechtsboven op naam).

 

|Doorsturen

BuienradarAgenda