Nieuws

Grondruil in gebied Franekeradeel-Harlingen officieel ondertekend

Mijlpaal voor het gebiedsontwikkelingsproject Franekeradeel-Harlingen: de ruilakte voor de wettelijke herverkaveling is giseren ondertekend. De grondeigenaren binnen het gebied zijn daarmee officieel eigenaar van de geruilde percelen.

De grondruilingen vonden plaats in een gebied van ongeveer 6500 hectare. Met de herverkaveling krijgen veel agrariërs hun gronden dichterbij huis en vaak krijgen ze ook extra grond. Opgeteld ongeveer 190 hectare grond.

De wettelijke herverkaveling (op basis van de Wet inrichting landelijk gebied) startte in 2014. grondeigenaren en -gebruikers konden hun nieuwe percelen al per 1 januari 2022 in gebruik nemen. Met de ondertekening is nu ook de overdracht van eigendom geregeld. Nu volgt nog de financiële afronding. Naar verwachting loopt dat tot in 2025.

Klimaatbestendig

De herverkaveling draagt bij aan het klimaatbestendig maken van het gebied. Bijvoorbeeld door meer waterberging in vaarten en sloten te maken, maar ook door op zogenaamde overlooppercelen tijdelijk water op te vangen. Dat gebeurt bij grote piekbuien. Ook zijn door de verkaveling gronden vrijgemaakt om twee landbouwwegen te verbreden - waardoor (groot) landbouwverkeer elkaar kan passeren - en om twee fietspaden aan te leggen.

De herverkaveling hoort bij het gebiedsontwikkelingsproject in Noordwest Fryslân. Het project compenseert de gevolgen van bodemdaling door gas- en zoutwinning en voert verbeteringen uit voor landbouw, natuur, landschap en cultuurhistorie, recreatie en leefbaarheid.

Aan het stuur staat de bestuurscommissie die verschillende partijen vertegenwoordigd: Wetterskip Fryslân, gemeenten Harlingen en Waadhoeke, landbouworganisaties LTO en NAV, Frisia Zout BV, dorpsbelangen en de Friese Milieu Federatie. De provincie Fryslân is de opdrachtgever.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda