Nieuws

Gemeenteraad schiet belevingscentrum Fries Blauw te hulp

HARLINGEN – De start van het belevingscentrum Fries Blauw aan Voorstraat en Heiligeweg lijkt verzekerd. Nadat de obligatie-uitgifte voor aankoop van twee panden stokte, komen zeven raadsfracties met een plan om de overgebleven obligaties ter waarde van 190.000 euro te kopen. “Wij zijn blij verrast dat de gemeenteraad Fries Blauw daadwerkelijk gaat ondersteunen”, zegt Ben van der Ham van stichting Fries Blauw. “Wat is er mooier dan dat de raad betrokkenheid laat zien en met ons de kansen van Fries Blauw goed inschat?”

Secretaris Birgitte Janssen, voorzitter Ben van der Ham en bestuurslid Don Hoffman (vlnr) van Fries Blauw, vorig jaar aan het begin van de obligatie-uitgifte. (Foto: HC - Joachim de Ruijter)

Voorstraat 84 en Heiligeweg 25 waren sinds 1972 het hart van de Harlinger Aardewerk- en Tegelfabriek, maar de meeste activiteiten zijn verplaatst naar een modern bedrijfspand in de Koningsbuurt. Het ambachtelijk aardewerk in de etalage aan de Voorstraat trekt toeristen, en de stichting Fries Blauw - begin vorig jaar opgericht - wil dat graag zo houden. Sterker: het beoogde bezoekers- en belevingscentrum Fries Blauw moet busladingen toeristen naar Harlingen trekken. Bij de Afsluitdijk moet een pijltje komen dat naar Fries Blauw en Werelderfgoed Waddenzee verwijst, zo is de gedachte.

 

Stichting Fries Blauw richt zich op het ambachtelijke aardewerk, dat sinds de laatste decennia van de zestiende eeuw in Harlingen wordt beschilderd en gebakken. ‘Zien, beleven, ervaren, doen’ is het uitgangspunt van het belevingscentrum, dat onderdak moet krijgen in Voorstraat 84 en Heiligeweg 25. Voor de aankoop van de gebouwen is de stichting V84H25 opgericht, vernoemd naar de beide panden.

De stichting is eind september 2017 gestart met de verkoop van obligaties (van 1000 en 5000 euro) om € 350.000 op te halen voor de aankoop van beide panden. Het liep niet storm en eind vorig jaar, aan het eind van de inschrijftermijn, was meer dan de helft van de obligaties nog niet verkocht. Verder dreigde er inmiddels concurrentie van een soortgelijk initiatief in Makkum.

 

“Wij hopen dat u ons gaat helpen met het volboeken van de obligatielening”, zei Ben van der Ham, voorzitter van de stichting Fries Blauw begin vorige maand in de raadszaal. Zijn oproep kreeg gehoor: CDA, ChristenUnie, D66, Harlinger Belang, Hoop, PvdA en VVD komen met een initiatiefvoorstel: de gemeente koopt de resterende obligaties voor het project Fries Blauw.

“Een dergelijk belevingscentrum als toeristische attractie heeft een duidelijke meerwaarde”, schrijven de partijen in hun voorstel. “Samen met museum het Hannemahuis, welke ook aandacht besteedt aan het Harlinger aardewerk met een permanente expositie, kunnen deze plannen gezien worden als een elk-weertype voorziening, waar in Harlingen behoefte aan is.”

 

Volgens een haalbaarheidsonderzoek moet het belevingscentrum binnen drie jaar rendabel zijn. Tegen die tijd verwacht de stichting jaarlijks 15 tot 25 duizend bezoekers. De bijdrage van de gemeente moet uiteindelijk terugkomen in de gemeentekas: het gaat immers om een obligatielening waarop rente wordt uitgekeerd (3,5%) en deze lening wordt afgelost.

Het initiatiefvoorstel voor de gemeentelijke bijdrage staat op de agenda van de commissievergadering van volgende week woensdag (7 februari) en de raadsvergadering twee weken later. Het lijkt er sterk op dat het voorstel dan door de raad komt, omdat vijftien van zeventien raadsleden achter het voorstel staan. De stichting V84H25 blijft ondertussen gewoon obligaties verkopen, waardoor de lening van de gemeente mogelijk lager uitvalt.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda