Nieuws

Geanimeerde nieuwjaarsreceptie KNRM

HARLINGEN – Burgemeester Roel Sluiter had donderdagavond een klein dilemma: hij moest op dezelfde avond twee nieuwjaarsrecepties bijwonen. Als voorzitter van de KNRM kon hij natuurlijk niet ontbreken op de bijeenkomst in hotel Anna Casparii én als burgemeester moest hij wel naar het stadhuis in Franeker voor de eerste nieuwjaarsreceptie van de nieuwe gemeente Waadhoeke.

Door Ubbo Posthuma

Tjebbe Tammes geflankeerd door voorzitter Roel Sluiter en echtgenote Lisette. (Foto: HC - Ubbo Posthuma)

Sluiter besloot eerst naar Franeker te gaan en beloofde de KNRM’ers omstreeks negen uur terug te keren naar Anna Casparii. Inmiddels waren de vele vrijwilligers van het Harlinger KNRM-station rondom acht uur met hun partners aanwezig. Er werd gezellig gekletst onder het genot van een hapje en drankje. Ceremoniemeester Rudy Westra was geveld door een zweepslag en derhalve niet aanwezig. Wel aanwezig Dick Veen, inspecteur Operationele Dienst.

Omstreeks kwart over negen begon iedereen zich zorgen te maken over de naar Franeker vertrokken Sluiter, die nog steeds niet was gearriveerd. Hij had maandag in zijn nieuwjaarsrede van de gemeente Harlingen een paar grapjes over Franeker gemaakt. “Die Klokkedieven gaan hem toch niet gijzelen”, vroeg Bram Visser zich angstig af. Al vlot werd een groepje samengesteld om Sluiter in dat geval geweldloos te ontzetten. Maar terwijl het plan van aanpak werd doorgenomen, stapte Sluiter met een brede lach de bargelegenheid binnen. Een zucht van verlichting bij de anders zo stoere mannen en vrouwen van de KNRM was duidelijk hoorbaar. Code Rood werd ingetrokken.

Sluiter viel meteen met de deur in huis en begon aan zijn nieuwjaarstoespraak. Hij vertelde dat er vorig jaar 49 acties zijn geweest. Hij ging ook nog even terug naar de nieuwjaarsreceptie van 2017 waarin zeven jubilarissen werden gehuldigd, namelijk Jan Kuiken, Douwe Pals, Willem Koornstra, Bram Visser, John Walta, Bote Brandsma en Ysie Brandsma. Bovendien mocht hij toen een koninklijke onderscheiding uitreiken aan Willem Koornstra en Jelle de Jong.

Dit jaar ontving de Harlinger KNRM via giften een bedrag van in totaal €9000. Via Casper en Koos kwam er een gift van €1500 binnen van bungalowpark It Wiid in Earnewâld, van Ronde Tafel via Casper €1500 voor een nieuw pak. Van de Lionsclub kwam een bedrag van €2000, de opbrengst van de rondvaarten met oude reddingsboten tijdens de Visserijdagen. Een Argentijnse solozeiler schonk €1200 nadat hij met een lek schip van de Pollendam was getrokken. Ankie en Franz Seinen hadden voor hun 50-jarig huwelijksfeest geld gevraagd en schonken de €825 die het verzoek opleverde, aan de KNRM.

Hans Seydell vroeg bij zijn afscheid als kaakchirurg in het Antonius ziekenhuis te Sneek ook om een envelop met inhoud: de €2000 ging ook naar de Harlinger KNRM. Verder kwamen de begeleidingsacties bij evenementen zoals de HT Roeirace, HT zeilrace, Kuipers Brandarisrace en de 5 kilometer zeezwemwedstrijd nog even aan de orde. Het was tevens het jaar dat KNRM-man in hart en nieren Gerrit Mulder 80 jaar werd. De oudste vrijwilliger is Roel Poppen met 82 jaar.

Huldiging
Hoogtepunt op deze avond was de huldiging van Tjebbe Tammes die 15 jaar machinist en monteur is bij de KNRM. Natuurlijk werd zijn doopceel gelicht. Daaruit bleek dat Tjebbe na ongeveer twee jaar vanuit Harlingen naar Vlieland vertrok. Volgens collega’s met tranen in de ogen. Hij kon er echter niet wennen. Na ongeveer 10 jaar wist Tjebbe niet hoe snel hij weer terug kon komen naar Harlingen. Nu met een smile van oor tot oor, volgens dezelfde collega’s.

Tjebbe is tot dusver de enige van het korps die tussen Vlieland en Terschelling de Wiecher op zijn kant kreeg. Na de oefenavond is hij vaak te vinden in café de Lichtboei, om daar de gasten mooie verhalen te vertellen over het reddingswerk. Voorzitter Sluiter gaf toe dat iedereen zuinig is op Tjebbe. “We hopen dan ook nog vele jaren met hem samen te mogen werken.”

Vervolgens kreeg Tjebbe Tammes de draagspeld en het certificaat en ontving zijn echtgenote Lisette een fraai boeket bloemen.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda