Nieuws

‘Fryslân West’/Empatec diep in de rode cijfers

HARLINGEN – Na jaren van verlies, duikt werkbedrijf Empatec dit jaar dieper in de rode cijfers. De begroting 2018 toont een tekort van 1.345.000 euro. Empatec broedt op een nieuwe strategie, en koerst af op hogere kosten voor deelnemende gemeenten, waaronder Harlingen.

“Op basis van onze laatste prognoses verwachten wij halverwege 2018 voor het eerst een liquiditeitsprobleem”, schrijft het dagelijks bestuur van de gemeenschappelijke regeling Fryslân-West, waar Empatec onder valt. Dat betekent dat het werkbedrijf niet aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen.

De nieuwe strategie die in ontwikkeling is, zal volgens het dagelijks bestuur niet alle negatieve cijfers compenseren. Daarom moeten gemeente een hogere subsidie per sociale werkplaats-werknemer gaan betalen. Sinds 2002 zit dit bedrag op 500 euro per medewerker per jaar, terwijl het landelijk gemiddelde op 1500 euro ligt.

Bij werk- en leerbedrijf NEF (Kollum en Dokkum) ligt de subsidie op 1660 per jaar, en op € 3275 bij Caparis (Achtkarspelen, Heerenveen, Leeuwarden, Ooststellingwerf, Opsterland, Smallingerland, Tytsjerksteradiel en Weststellingwerf).

Terwijl Fryslân-West meer geld wil van de deelnemende gemeenten, zal de rijksbijdrage de komende drie jaar verder dalen met 2000 euro per SW-medewerker.

Volgens een doemscenario van de gemeente Harlingen kan het tekort van Empatec de komende drie jaar oplopen tot ruim 2,6 miljoen euro. Dat zou een verhoging naar 2762 euro per SW-medewerker met zich kunnen meebrengen. In bijvoorbeeld 2020 zouden 82 SW-medewerkers ruim 226.000 euro kosten.

De gemeenschappelijke regeling Fryslân-West wil haar nieuwe strategie in het voorjaar gereed hebben. Zij wil dan ook een besluit van de deelnemende gemeenten: De Fryske Marren, Waadhoeke, Harlingen, Súdwest-Fryslân, Terschelling en Vlieland.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda