Nieuws

Friese Matthäus Passion in Grote Kerk

Het Noord Nederlands Orkest grijpt Leeuwarden Fryslan 2018 aan om vaker in Friesland te spelen. In lijn met de Matthäus-traditie en speciaal voor Leeuwarden Europese Culturele Hoofdstad 2018 brengt het NNO de Matthäus Passion in het Fries. Aanstaande zaterdag (24 maart) in de Grote Kerk. 

Componist en tekstschrijver Peter Sijbenga heeft van het Noord Nederlands Orkest de opdracht gekregen om een Friese versie te maken van de Matthäus Passion, het beroemde oratorium van Johannes Sebastian Bach. “Leeuwarden 2018 is een mooie gelegenheid om nog eens te laten horen dat het NNO een Friese voorouder heeft, namelijk het Frysk Orkest”, zegt Marcel Mandos, artistiek leider en programmeur van het orkest. Vandaar de opdracht aan Sijbenga. Bach componeerde de Matthäus Passion rond 1736. Het oratorium vertelt het verhaal van het lijden en sterven van Jezus, zoals opgetekend door zijn vriend en volgeling Matthäus. Peter Sijbenga: “Ik ga vertalen en niet bewerken of moderniseren. Dat betekent niet dat ik Âld-Frysk gebruik, maar wel dat ik qua woordbeeld en inhoud zo dicht mogelijk bij de Urtext blijf.” De Duitse tekst zit qua lenigheid in klank dichter bij het Duits dan het Nederlands. Sijbenga: “Het is ook fijn dat er grammaticaal-idiomatische overeenkomsten zitten tussen het Fries en het Duits. Zo hanteren beide talen hanteren dezelfde woordvolgorde.”

De Friese Matthäus Passion wordt in 2018 uitgevoerd door het Noord Nederlands Orkest en het Noord Nederlands Concertkoor aangevuld met Friese zangers. Op 24 maart 19.30 uur in de Grote Kerk. Meer info & kaartverkoop: www.nno.nu/concert/fryskematthaus.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda