Nieuws

Elektronica Prins Hendrikbrug wordt vervangen

HARLINGEN – De elektronica van de Prins Hendrikbrug wordt vervangen. Duikers zijn gisteren begonnen met het leggen van nieuwe kabels die voor de verbinding tussen het brugwachtershuisje en de slagboom en stoplichten aan de overkant moeten zorgen.

Medewerkers van Moekotte Veendam bezig met het voorbereiden van de zinker die nodig is voor de nieuwe apparatuur. (Foto: HC - Joachim de Ruijter)

Volgens John Walta, projectleider waterbouw bij de gemeente, is de elektronica van de in 1974 gebouwde brug aan vervanging toe. “Het houdt een keer op. Het onderhoud wordt op zeker moment erg duur, de betrouwbaarheid wordt minder en je kunt ook steeds moeilijker aan die oude onderdelen komen. Het blijft nu nog bij een lampje dat met plakband zit vastgeplakt, maar we willen natuurlijk voorkomen dat we in de drukste route door Harlingen te maken krijgen met een brug die niet meer dicht wil. Bovendien voldoet de installatie niet meer aan de huidige veiligheidseisen.”

Duikers brengen een zinker met daarin alle kabels op één meter diepte in de bodem om de verbinding tot stand te brengen. De kabels liggen daarmee op een veilige diepte voor scheepvaartverkeer en leveren ook bij de jaarlijkse baggerklus geen problemen op.

De werkzaamheden zijn begin januari begonnen met het plaatsen van de eerste stroomkasten. De komende weken wordt de rest van de apparatuur geplaatst. De brug kan dan nog worden bediend met behulp van de oude installatie.

Van 19 februari tot en met 6 maart wordt de brug niet bediend omdat dan de oude bedieningspanelen worden verwijderd om plaats te maken voor de nieuwe installatie. Het streven is om de klus begin maart af te ronden, ruim voor het begin van het watersportseizoen. 

 

 

|Doorsturen

Buienradar



Agenda