Nieuws

Eis 6 jaar cel voor “beestachtige” overval op 77-jarige vrouw

LEEUWARDEN/HERBAIJUM – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vorige week vrijdag zes jaar cel geëist voor een brute woningoverval in Herbaijum. Een 77-jarige inwoonster van die plaats werd in de vroege uren van 17 september 2015 in haar woning met veel geweld door twee mannen overmeesterd en vastgebonden met ducttape.

De vrouw werd met veel geweld vastgebonden en met de dood bedreigd. Nadat de overvallers waren vertrokken - met meeneming van onder meer sieraden, een horloge, een platenspeler en een dvd-speler - slaagde ze erin letterlijk uit haar woning te kruipen en een buurman te alarmeren. Die haalde de ducttape van de mond van het bejaarde slachtoffer. Volgens een ambulancebroeder had dat niet veel later moeten gebeuren, anders was de vrouw waarschijnlijk gestikt.

 

Pas anderhalf jaar later werd de verdachte opgepakt: een 44-jarige man uit Britsum, die ten tijde van de overval op een camping in de Groene Ster bij Leeuwarden verbleef. Dna-materiaal van de Britsumer werd aangetroffen op de tape waarmee het slachtoffer was vastgebonden. Ondanks het forensisch bewijs ontkent de man dat hij bij de overval betrokken is geweest.

 

Hij denkt dat iemand hem erin wil luizen en oude ducttape, die hij eerder had gebruikt en waar zijn dna-sporen op zaten, heeft achtergelaten op de plaats van het misdrijf. Om te illustreren dat het bijna onmogelijk is om ducttape te hergebruiken, had officier van justitie Peter van der Spek een rol meegenomen naar de zitting. Hij achtte het zeer onwaarschijnlijk dat de tape opnieuw was gebruikt.

 

Er was meer bewijs: op de ochtend van de overval heeft de telefoon van de verdachte een zendmast in Marssum aangestraald. En in een gesprek in de Marwei zou de verdachte gesuggereerd hebben om een alibi te construeren. Van der Spek sprak van “zeer sterk bewijs”. De overval was ‘beestachtig, mensonterend en lafhartig”, stelde Van der Spek.

 

Het slachtoffer leeft sinds de overval in angst. In haar slachtofferverklaring schreef ze dat ze “lichamelijk en mentaal een wrak” is geworden. Van der Spek: “De overval is een keerpunt in haar leven geweest.” De vrouw vordert 12.000 euro smartengeld van de verdachte. De politie is er niet in geslaagd een tweede verdachte te achterhalen. 

De Leeuwarder rechtbank doet op 30 maart uitspraak.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda