Nieuws

Eigenaar moet gestolen fotocamera terugkopen

LEEUWARDEN/HARLINGEN – Het helen van een gestolen fotocamera en een poging een laptop te stelen, leverden een 24-jarige inwoner van Tzum maandag bij de politierechter in Leeuwarden een werkstraf van 50 uur op, plus 30 uur voorwaardelijk.

De camera -een Nikon, inclusief twee lenzen- was medio oktober vorig jaar gestolen, uit een auto die aan de Kanaalweg in Harlingen geparkeerd stond. De eigenaar was met zijn boot bezig. Toen hij eind van de middag bij zijn auto kwam, zag de man dat zijn camera weg was. Hij plaatste een bericht op Facebook en kwam er zo achter dat zijn camera te koop werd aangeboden bij een pandjeshuis. 

De man ging erop af. Het bleek zijn camera te zijn. De Tzummer had het toestel voor 80 euro verkocht, zijn naam stond op het verkoopcontract. Hij beweerde dat hij de camera voor een vriend had verkocht. Omdat de vriend minderjarig was, mocht deze volgens hem de camera niet verkopen aan een pandjeshuis. Hij zou niet in de gaten hebben gehad dat de camera van diefstal afkomstig was. 

Ruim een maand later werd de Tzummer betrapt toen hij met een laptop onder de arm de bibliotheek in Franeker wilde verlaten. Volgens eigen zeggen wilde hij aan een van de bibliotheekmedewerkers vragen of hij de laptop mocht gebruiken. Een poging tot diefstal, concludeerde rechter Klaas Bunk. Wat de fotocamera betrof, kon de rechter niet bewijzen dat de Tzummer de Nikon had gestolen. 

Maar hij had volgens de rechter wel kunnen en moeten weten dat het niet koosjer was: de Tzummer had zich in ieder geval schuldig gemaakt aan heling. De rechter plaatste de verdachte onder toezicht van de reclassering. Hij moet een gedragstraining volgen -waarbij hij leert om eerder 'nee' te zeggen-, en hij krijgt woonbegeleiding. Aan de eigenaar van de camera moet hij een schadevergoeding van 80 euro betalen. De man heeft de Nikon terug moeten kopen.

 

|Doorsturen

Buienradar



Agenda