Nieuws

Drie grote Noorse tallships naar Harlingen

HARLINGEN - Drie grote Noorse tallships hebben zich aangemeld voor de Tall Ships Races, van 3 tot en met 6 augustus in Harlingen: de Sørlandet, de Christian Radich en de Statsraad Lehmkuhl. Dat meldt de Stichting Harlingen Sail. Deze drie Noorse tallships lagen ook tijdens de Tall Ships Races van 2014 i Harlingen.

De Christian Radich in 2014 voor de kust van Harlingen. (Foto: Anna Zuidema)

Met 65 meter is de Sørlandet het kleinste schip van de drie zeilende opleidingsschepen van Noorwegen. Dit schip werd gebouwd in 1927 in Kristiansand, wat nog steeds de huidige thuishaven is. De Sørlandet is al verscheidene keren de Atlantische Oceaan overgestoken. De Koninklijke Noorse Marine heeft een samenwerkingsverband met de Sørlandet voor de training van haar cadetten en matrozen.

De Christian Radich is gebouwd in 1937. Met uitzondering van de Tweede Wereldoorlog heeft de Christian Radich altijd als opleidingsschip gevaren vanuit de thuishaven Oslo. Daarnaast werd zij bekend van de film ‘Windjammer’ uit 1958 en de televisieserie ‘The Onedin Line’ uit de jaren zeventig. Met een lengte van 73 meter behoort dit schip tot de grote vierkant getuigde schepen.

De indrukwekkende Statsraad Lehmkuhl werd als vrachtvaarder in 1914 gebouwd op de Tecklenburgwerf, vlakbij Bremerhaven. Het schip diende oorspronkelijk als schoolschip voor de Duitse keizerlijke marine. Na de Eerste Wereldoorlog in 1919 kwam het schip in de handen van de Engelsen en werd het verkocht aan Kristofer Lehmkuhl in 1921. Het schip werd vervolgens naar hem vernoemd. Op het 98 meter lange schip zijn dertig crewleden werkzaam en er is plek voor 150 trainees.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda