Nieuws

Decadentia in Trebol: theatraal en stijlvol

Het door het Centrum Traditionele Jazz Harlingen (CTJH) onder de paraplu van Friejam georganiseerde concert van salon- en dansorkest Decadentia afgelopen zondag in Stadsschouwburg Trebol laat zich het beste omschrijven als theatraal en stijlvol. 

Salon- en dansorkest Decadentia in Trebol. (Foto: Gitta Overmaat)

Decadentia speelt geheel in stijl de oorspronkelijke dansmuziek uit jaren 20, 30 en 40 van de vorige eeuw. Zij doen dat in bezetting met een blazerssectie (saxofoon, trompet, trombone en fluit), een strijkerssectie (viool, cello) en een ritmesectie (bas, drums) en piano. Het is de oorspronkelijke bezetting zoals die van de grote dansorkesten in de tijd van ‘The Great Gatsby’ was en die wordt gezien als de voorloper van de bigband. Bovendien spelen ze de muziek uit die tijd zoveel mogelijk in de originele arrangementen waardoor men een zo oorspronkelijk mogelijk geluid weet te creëren.

Dat in combinatie met de zang van Bert Crommers, die zich qua stemgeluid kan meten met de beste crooners uit die tijd, zorgt er voor dat die tijden van weleer herleven. Het feit dat de musici geheel in stijl gekleed zijn, de heren strak in smokings en de dames in prachtige jurken met franjes, glitters, veren, boa’s, maakt het plaatje helemaal compleet. Bovendien zijn het allemaal uitstekende muzikanten waardoor het orkest als een goed geoliede machine een puike show neerzet.

 

Of het nu gaat om de ballade ‘Solitude’ van Duke Ellington, de in het cockney (Londens dialect) gezongen ‘The Lambeth Walk’ of  ‘Wie is Loesje’ van Jack Bulterman (The Ramblers), het orkest is werkelijk van alle markten thuis. Bovendien gaat het orkest een theatrale aanpak door middel van grappige choreografieën door vooral de blazerssectie niet uit de weg, bespeelt de zanger knap het wasbord, creëert hij met een kleine megafoon de sound van de koffergrammofoon en met schuurblokjes het geluid van een stoomtrein. Bovendien werd het publiek met bolhoeden verleid de ‘The Lambeth Walk’ook daadwerkelijk uit te voeren. Ook bij de andere nummers wilden de voetjes wel van de vloer en zo was het op die mooi eerste lentezondag aangenaam toeven in Trebol. 

|Doorsturen

Buienradar



Agenda