Nieuws

Coalitie van PvdA, CDA en VVD waarschijnlijk

HARLINGEN – Er komt geen raadsbreed programma, zoals D66 eerder bepleitte, maar - waarschijnlijk - een coalitie van PvdA, CDA en VVD. Andere partijen kunnen wel input leveren voor het coalitieprogramma.

Dat is de uitkomst van een verkenningsronde van de PvdA, die op 23 maart de verkiezingen won en van drie naar 5 zetels ging.

 

Een driekoppige delegatie van de PvdA heeft steeds twee leden van de overige partijen gesproken over het vervolg van de verkiezingsuitslag

 

Met name onder de eenmansfracties was er animo voor een raadsprogramma in plaats van een coalitieakkoord. Volgens de PvdA kunnen andere partijen wel input leveren voor dit komende coalitieprogramma.

 

GroenLinks wilde een “coalitie over links” vormen met CDA en PvdA, en HOOP ziet een coalitie van PvdA, CDA en D66 wel zitten.

In beide gevallen zou dat weer een krappe meerderheid worden van 9 van de 17 zetels.

 

PvdA, CDA, Harlinger Belang en VVD geven, evenals enkele andere partijen, een voorkeur voor een coalitie van tien zetels.

 

Zowel Wad’n Partij, HOOP en ChristenUnie geven daarbij de voorkeur aan de VVD, aangezien de VVD meer stemmen kreeg dan vier jaar geleden, en Harlinger Belang een zetel moest inleveren. (Zowel Harlinger Belang als de VVD hebben 2 zetels.)

 

Harlinger Belang wil doorgaan met de huidige coalitie (PvdA, CDA en Haringer Belang), vanwege continuïteit in beleid en uitvoering.

 

De VVD heeft een voorkeur uitgesproken voor de combinatie PvdA, CDA en VVD. Onder andere vanwege nieuw elan en goede vooruitzichten op prettige samenwerking. Het CDA wil liever niet met Harlinger Belang verder, maar met de VVD, en zit qua overweging min of meer op één lijn met de VVD.

 

De PvdA gaat nu eerst onderzoek of of er een coalitie mogelijk is tussen de PvdA (5 zetels), het CDA (3) en de VVD 2).

 

Een meerderheid van de partijen is voor de aanstelling van wederom drie wethouders.

 

De overige partijen bezetten zeven zetels: HOOP (1), D66 (1), GroenLinks (1), Harlinger Belang (2), ChristenUnie (1) en Wad’n Partij (1).

|Doorsturen

Buienradar



Agenda