Nieuws

Broken Jug: fotowedstrijd en tentoonstelling in Hannemahuis

Gemeentemuseum het Hannemahuis besteedt van 7 mei tot en met 3 juli 2022 aandacht aan The Broken Jug, de grote sculptuur van de New Yorkse kunstenaar Frank Stella die eind 2021 in Harlingen werd onthuld. In de tentoonstelling is te zien hoe zo’n beeld tot stand komt.

(Foto: Joachim de Ruijter)

In de expositie wordt niet alleen aandacht besteed aan The Broken Jug, maar ook aan andere sculpturen van Frank Stella. Het atelier van Frank Stella in New York maakte speciaal voor de tentoonstelling in het Hannemahuis zes modellen van sculpturen van de kunstenaar, waaronder één van The Broken Jug. De grote sculptuur in de stad wordt hiermee in context geplaatst.

Het aluminium kunstwerk The Broken Jug (12 meter hoog, 14 meter breed en 45 ton wegend) staat als een ‘landmark’ van formaat vlakbij de Tsjerk Hiddessluizen in Harlingen. Op grote afstand is het indrukwekkend schouwspel te zien van de uitbundige organische vormen van het kunstwerk. De verlichting van het kunstwerk verandert op de golven van eb en vloed.

Frank Stella (1936) staat bekend om zijn minimalistische schilderijen en driedimensionale werken. Hij exposeerde in het Museum of Modern Art in New York, maar ook in Europa én Azië. Daarnaast ontving hij in 2009 de National Medal of Arts door de destijds gekozen president Barack Obama. Hij wordt gezien als een belangrijk, toonaangevend kunstenaar. Zijn kunstwerken (waar The Broken Jug er één van is) zijn op diverse plekken in de wereld te zien, zoals in Toronto, Los Angeles en Singapore. In 2019 was Frank Stella op locatiebezoek in Harlingen. Toen wist hij zeker dat Harlingen, daar waar land en zee elkaar ontmoeten, een mooie locatie zou zijn voor zijn kunstwerk. Het deed hem denken aan de plek waar hij opgroeide. 

De tentoonstelling gaat vergezeld van een Nederlands-Engelse brochure, ‘Frank Stella en The Broken Jug’, (60 pag.). Deze is het museum te koop voor 5 euro.

Fotowedstrijd

In het kader van een tentoonstelling over The Broken Jug organiseert Gemeentemuseum het Hannemahuis een fotowedstrijd. Stuur je mooiste foto van The Broken Jug naar het Hannemahuis. Een selectie uit de inzendingen zal in het museum te zien zijn tot en met 3 juli 2022. De foto’s kunnen tot dinsdag 17 mei 2022 digitaal aangeleverd worden via museum@harlingen.nl onder vermelding van ‘The Broken Jug’.

|Doorsturen

Uw reactie


BuienradarAgenda