Nieuws

Bouwproject AZC-terrein mag doorgaan

DEN HAAG – Woningcorporatie De Bouwvereniging mag aan de slag met de bouw van 110 huurwoningen op het voormalige AZC-terrein aan de Koningin Wilhelminastraat. De Raad van State wees woensdag de bezwaren van projectontwikkelaar Ludinga tegen het bestemmingsplan voor de woningbouw af.

Ludinga stelde zich op als de onterecht afgewezen echtgenoot van de gemeente. De ontwikkelaar klaagde bij de Raad dat de gemeente alleen met hem in zee mocht gaan bij nieuwe bouwprojecten. Hij wees daarbij op een overeenkomst die hij in 2004 afsloot met de gemeente.

 

Over die overeenkomst is geprocedeerd bij de rechtbank Noord-Nederland. En de rechtbank besliste dat de gemeente niet alleen met Ludinga getrouwd is. De gemeente kan ook met andere projectontwikkelaars of woningbouwverenigingen in zee gaan. De gemeente is volgens de rechtbank alleen aan Ludinga gebonden als er uitbreidingsplannen gerealiseerd worden, waarbij de bebouwde kom wordt opgerekt.

 

Voor inbreidingsplannen, projecten waarbij lege plekken binnen de bebouwde kom worden ingevuld zoals het AZC-terrein, mag de gemeente met andere partners samenwerken. Aldus de rechtbank. De Raad van State sluit zich nu aan bij dit standpunt van de rechtbank. Ook al kan Ludinga het oordeel van de rechtbank nog aanvechten bij het gerechtshof.

 

Mocht Ludinga daar alsnog zijn gelijk halen, dan kan hij de woningbouw op het AZC-terrein toch niet meer blokkeren. De Bouwvereniging heeft nu van de Raad definitief toestemming gekregen. De gemeente kan dan wel een schadeclaim van Ludinga verwachten.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda