Nieuws

Bibliotheek zoekt taal- en digitaalmaatjes

HARLINGEN - Bibliotheken Noord Fryslân zoekt taal- en digitaalmaatjes. Dit zijn vrijwilligers die mensen die moeite hebben met lezen en schrijven ondersteunen en begeleiden. Belangrijk werk, want wie die vaardigheden onder de knie heeft, kan zichzelf makkelijker ontwikkelen en deelnemen aan de maatschappij. De vrijwilligers krijgen eerst een opleiding van ROC Friesland College.

De bibliotheek opende de afgelopen jaren samen met gemeenten, welzijnsorganisaties, ROC Friesland College en Stichting Lezen en Schrijven in vrijwel elke gemeente een Digi-Taalhuis. In Fryslân zijn er in verhouding veel laaggeletterden (12,1% van de inwoners tussen de 16 en 65 jaar). Het Digi-Taalhuis biedt hen onder andere computerprogramma’s, boeken in eenvoudig Nederlands, prettige werkplekken én ondersteuning door vrijwilligers.

Taalmaatjes

De bibliotheek zoekt taalmaatjes. Dit zijn vrijwilligers die laaggeletterden ondersteunen en begeleiden bij het verbeteren van de taal- en digitale vaardigheden. De bibliotheek zoekt mensen met goede sociale vaardigheden, die taalvaardig zijn, minimaal drie uren per week beschikbaar zijn en bereid zijn een training van enkele dagdelen te volgen. Taalmaatjes gaan individueel of met een groepje in de bibliotheek aan de slag.

Digitaalmaatjes

Naast taalmaatjes is de bibliotheek nu ook op zoek naar digitaalmaatjes. Zij helpen mensen die moeite hebben met digitale vaardigheden. Zij vinden bijvoorbeeld pinnen, een kaartje kopen voor de trein, omgaan met de mobiele telefoon of zaken doorgeven via internet ontzettend lastig. Digitaalmaatjes zijn mensen met goede sociale vaardigheden en affiniteit met computers die minimaal drie uren per week beschikbaar zijn en bereid zijn een training van enkele dagdelen te volgen.

Meer informatie bij Sylvia Laarman: s.laarman@bnfrl.nl of bellen naar 088-1656123.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda