Nieuws

B en W willen bijna 3 miljoen voor innovatieve zaagtandsteiger in Visserijhaven

HARLINGEN - Het College van B en W wil de gemeenteraad een krediet vragen van 2.989.000 euro voor de bouw van een innovatieve zaagtandsteiger. De huidige houten steiger is aan vervanging toe.

Een schets van de beoogde zaagtandsteiger. (Illustratie: Adonin)

Sinds 2010 zijn de gemeente Harlingen en de directie van de Visveiling Urk in gesprek over het vervangen van de oude houten steiger door een nieuwe betonnen steiger die voldoet aan de behoefte van de viskotters. Deze kotters zijn tegenwoordig uitgerust met duurzame visserijtechnieken. De huidige steigers passen niet meer bij de nieuwe wijze van lossen van de vis. De nieuwe zaagtandsteiger is gebaseerd op het lossen van de vis via de zijkant van de kotter én het kunnen vervangen en repareren van de vistuigen over de achtersteven. De nieuwe steiger is ontworpen in overleg met de vissers en is uniek in zijn soort.

De gemeenteraad wordt gevraagd het krediet beschikbaar te stellen wanneer er ook subsidie vanuit het Waddenfonds beschikbaar wordt gesteld. Een eerdere aanvraag uit het Waddenfonds werd niet toegekend. Na verschillende gesprekken met de provincie Fryslân verwacht de gemeente ditmaal wel subsidie te ontvangen. De gemeenteraad spreekt in februari over het voorstel. Naar verwachting wordt in april/mei bekendgemaakt of de subsidie uit het Waddenfonds wordt toegekend. De bouw van de zaagtandsteiger kan vervolgens in 2019 starten.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda