Nieuws

Zoutwinning onder de Waddenzee

“Als er schade komt, dan zeker in het Havenkwartier”

Dat de Tcbb nu pleit voor omgekeerde bewijslast bij schade door zoutwinning, is volgens Rinze Post van Winamer Belang vooral om onrust weg te nemen. Hij hamert op een goede nulmeting en voldoende tiltmeters: vanaf de Tsjerk Hiddessluizen en langs de hele Zuiderhaven en het Havenkwartier. “Want als er schade wordt veroorzaakt, krijg je daar zeker schade”, aldus Post.

In de provincie Groningen geldt de omgekeerde bewijslast: burgers met schade aan hun huis hoeven niet aan te tonen dat de schade is veroorzaakt door gaswinning. Als de NAM het tegendeel niet kan bewijzen, draait de NAM op voor de schade.

Dat de omgekeerde bewijslast alleen in Groningen geldt, leidt tot rechtsongelijkheid. De Technische commissie bodembeweging (Tcbb) pleit daarom voor omgekeerde bewijslast in heel Nederland. Dat kwam onlangs naar voren tijdens een expertmeeting in Stadsschouwburg Trebol.

Maar volgens Rinze Post van stichting Winamer Belang, die samenwerkt met bodemdaling-slachtoffers in onder andere Groningen, is het in Groningen nog altijd niet helemaal goed geregeld. “Het is om onrust weg te nemen”, zegt hij. Volgens Post zijn er nog gedupeerden die buiten de boot vallen en alsnog naar de rechter moeten.

 

Volgens Frisia Zout zal de bodem in Harlingen wel wat dalen door de zoutwinning onder het wad, en komt er een minimale scheefstand, Maar die zal volgens de zoutwinner, die zich baseert op onderzoek, niet tot schade aan gebouwen zal leiden.

Rinze Post is daar niet zo zeker van, omdat één en ander bij zoutwinning onder land anders verliep dan voorspeld. De bodemdaling was niet alleen grote dan voorspeld, maar reikte volgens Post ook verder dan voorspeld: tot de Tsjerk Hiddessluizen en de Zuidwalweg. Hij baseert zich op officiële meetgegevens die hij door de jaren heen verzamelde.

Diverse gebouwen in Wijnaldum kregen te maken met schade, zoals scheuren in muren, en volgens Post wijst alles erop dat de zoutwinning (onder land) de oorzaak is. De Tcbb is ingeschakeld, maar die oordeelde dat er geen causaal verband is tussen zoutwinning en schade. Het zou komen door slechte fundering en de Tcbb wijst op een gebrek aan meetpunten.

 

Post hamert daarom op een nulmeting en het opstellen van voldoende meetpunten, voordat de zoutwinning onder de Waddenzee begint. “Anders kun je achteraf niets aantonen”, zegt Post. “Je moet voor zekerheid kiezen. Achteraf kun je niets meer regelen; je moet het vooraf regelen. Als je achteraf in actie komt, dan ben je overgeleverd. Wat wij in Wijnaldum hebben beleefd, moeten ze in Harlingen niet beleven.”

 

Rinze Post had zijn werkzaamheden voor Winamer Belang – na ruim dertien jaar - eigenlijk al op een laag pitje gezet. Maar nadat er nieuwe informatie op tafel kwam, zit hij er weer bovenop. Ook en vooral nu de omgekeerde bewijslast gaat spelen. “Dat heeft precedentwerking”, zegt Post. “Dat is voor Wijnaldum van belang.”

|Doorsturen

Buienradar



Agenda