Nieuws

Actie voor tovertafel woonzorgcentrum Almenum

Een team van medewerkers - Claudia Vlieger, Jessica Rutten, Sellie Hibma - en vrijwilligers van Woonzorgcentrum Almenum spant zich enorm in om voor bewoners van ’t Roefke een tovertafel aan te schaffen. Omdat Almenum kleinschalig wonen in de thuiszorg biedt, kan er geen aanspraak worden gemaakt op subsidies. Puur op eigen initiatief tracht men het bedrag van ruim 7000 euro bij elkaar te sprokkelen.

Door Ubbo Posthuma

De tovertafel is moderne technologie in een verplaatsbare, rolstoelvriendelijke tafel die flexibel inzetbaar is in verschillende ruimtes. Het belangrijkste kenmerk van deze ‘belevenistafel’ is dat mensen samen aan tafel zitten en gezamenlijk activiteiten uitvoeren.

Het blad van de tafel is een aanraakscherm, je kunt er met meerdere personen omheen zitten. Volgens Claudia Vlieger is het heel belangrijk om bewoners van Almenum actief te houden. “We houden daarin rekening met iemands persoonlijkheid en zijn of haar behoeften in plaats van beperkingen. Mensen staan of zitten om de tafel heen, waardoor interactie ontstaat en beweging noodzakelijk is. Er zit een competitie-element in, doordat er scores te behalen zijn, maar het gaat ook om samenwerken.”

 

Steeds meer woonzorgcentra spelen in op de individuele behoefte door gebruik te maken van de tovertafel. Zo werd er in De Spiker een paar jaar geleden een tovertafel aangeschaft. Onlangs kon men door middel van een demo even proberen hoe het apparaat werkt. Dat leverde volgens Jessica Rutten bij de bewoners heel leuke reacties op.

 

Door middel van crowdfunding proberen de dames hun wens te realiseren. Daar heeft men vier maanden de tijd voor. Inmiddels zijn de dames drie weken bezig. Alle bedrijven in Harlingen zijn aangeschreven. “Daar hebben intussen Spaansen en Taxi Pol positief op gereageerd”, zegt Claudia. “We hopen natuurlijk dat meer bedrijven reageren. We zijn met elk bedrag tevreden.” Ook het Ouderenfonds werd aangeschreven. Zij zullen het opgehaalde bedrag gaan verdubbelen tot maximaal 2000 euro. Jessica: “Ook zijn we in gesprek met de Rabobank en de familieleden kunnen misschien ook een duit in het zakje doen. Verder hebben we flyers gemaakt die we gaan verspreiden. Zo hopen we meer bekendheid aan deze actie te geven.”

 

Meer informatie via http:/activecues.com/crowdfunding/het-roefke-van-zorgcentrum-almenum. Of mail Claudia Vlieger: vliegje@hotmail.com.

|Doorsturen