Nieuws

1000 HT kilometers voor Jellie Tichelaar

De HT 2019 was een bijzondere voor de damesploeg van de Bartix. Een van de teamleden, Jellie Tichelaar uit Harlingen roeide voor de 30e keer de koninginnerit onder de sloeproeiwedstrijden. De race van Harlingen naar Terschelling. Het was zeker niet de gemakkelijkste overtocht, met een pittige westenwind en behoorlijke golven. Maar van alle dertig was het voor haar niet de zwaarste.

Terugblikkend waren dat de races van 1990 en 1998. Die twee jaren staan bekend als de zwaarste edities in de geschiedenis van de HT roeirace. Beide keren roeide Jellie met haar maten toch naar de finish terwijl tientallen andere sloepen de man met de hamer, de harde wind en hoge golven niet konden verslaan. De volgende edities roeide ze ook in de Bartix naar de finish. Vaak naar de eerste plaats en met de kampioenstitel naar huis. Zeker de eerste 15 jaar altijd dominant aanwezig in de top van het klassement.

 

Met haar ploeg roeide ze in 2001 van Hull in Engeland naar Harlingen. Een monstertocht die meer dan 50 uren duurde. In dat jaar werd de Bartix ook weer HT kampioen bij de dames. De HT van 2005 was dramatisch voor vele ploegen. Ook voor de Bartix. Het weer was slecht, harde wind zorgde ervoor dat van de 131 sloepen er slechts 44  binnenkwamen op Terschelling. De Bartix redde het ook niet. Het staat bij Jellie in het geheugen gegrift. Een drama, want roeiers geven nooit op en willen koste wat kost de finish halen. Tranen van onmacht en woede overheersten. Maar de stroom was te sterk. Ze moesten op sleeptouw. Soms verlies je het van de zee.

 

In 2011 voltrok zich ook een kleine ramp. Ze weet nog dat ze vastzaten op een zandbank en uit alle macht probeerden de sloep weer los te krijgen. Uit de sloep met zijn allen en duwen. Voor roeiers een nachtmerriescenario. Uiteindelijk werd toen de finish wel roeiend bereikt.

 

In al die jaren bleef Jellie de stabiele factor in het team dat logischerwijs weleens van samenstelling wisselde. Het roeibloed kruipt bij Tichelaar waar het bij anderen soms ophoudt te stromen. Altijd fel, gefocust en gebrand op het beste resultaat. De laatste 7 jaar roeit de Bartix met een gedeeltelijk nieuwe ploeg. Met vrouwen die op ‘latere leeftijd’ het roeivirus gekregen hebben. Het eerste jaar met deze ploeg, in 2013, ging de HT helaas niet door. Voor de ploeg een teleurstelling maar er werd doorgetraind en in 2014 en 2015 roeide de Bartix natuurlijk met Jellie weer naar Terschelling. Geen nummer 1 maar wel gebrand om zo goed mogelijk te presteren en een plaats in de top 10 te bemachtigen. In 2015 werd de ploeg 9e.

 

In 2016 moest de sloep helemaal gerenoveerd worden en kon de oversteek niet worden gemaakt. In 2017 was de glanzende zwarte sloep weer aanwezig in het veld, om daarna weer volop mee te strijden. De editie van 2019 was geen gemakkelijke maar de ploeg wilde voor Jellie haar jubileum alles uit de kast halen zo snel en goed mogelijk de Waddenzee te bedwingen. Dat lukte, met een 11e plaats is de ploeg zeer tevreden. De lijfspreuk van Jellie Tichelaar, ‘Hoe eerder hier, hoe eerder daar’ werd in acht genomen door het team. In 3.51.23 uur kon de finishtoeter geblazen worden. Het 30e jubileumjaar van Jellie Tichelaar is een feit. De 1000 kilometer is gehaald. Volgend jaar op naar 1033 km en de top 10.

|Doorsturen

BuienradarAgenda