Zeerobben wint geflatteerd, maar verdiend

HARLINGEN - Vooraf werd al vermoed dat deze wedstrijd niet gemakkelijk zou worden. Deze vermoedens werden bewaarheid. In het begin van de eerste helft leek het wel of Zeerobben genoot van het voorjaarszonnetje en eigenlijk alles wel best vond. De tegenstander dacht daar wel anders over en binnen de kortste keren stond de thuisclub op achterstand en Zeerobben moest dus aan de bak. Gelukkig beschikt Zeerobben over voldoende kwaliteit om ??n en ander recht te zetten in het vervolg van de wedstrijd. Ze wonnen terecht en de score (5-1) had ook nog wel hoger uit kunnen vallen. In de slotfase geloofde VVI het wel en kreeg met name Patrick Amels veel vrijheid.

Als Patrick van der Veen maatje 45 in plaats van 43 had gehad, was de score in de eerste minuut al geopend. Uit de tegenaanval over links was de snelle Jelle de Lange zijn tegenstander te vlug af. Een voorzet op maat betekende de 0-1 voor VVI, schutter Johannes Lindeboom. Een doelpunt uit het boekje. De Oranjehemden bleven druk houden op de verdediging van de groen-witten en met direct spel waren de gasten dreigender dan de gastheren. Halverwege de tweede helft kreeg Zeerobben wat kansjes. Patrick Amels brak door en alleen voor keeper Piersma liet hij het afweten. Kort daarna sneed Higor da Silva vanaf links naar binnen en zijn uithaal werd ternauwernood geblokt. Zeerobben herpakte zich en er ontstond een overwicht op basis van een verzorgde opbouw achteruit. Patrick van der Veen (schot naast) en David van der Pol (kopbal naast) konden de mogelijkheden nog niet omzetten in een doelpunt. De gelijkmaker kwam tot stand uit een standaardsituatie. Een strak genomen corner van Dylan Drent werd door Patrick van der Veen getoucheerd en keeper Piersma kon niet anders dan de bal in het eigen doel werken; 1 – 1 na een half uur spelen. Zeerobben nam het initiatief en de 2-1 hing in de lucht. Maar ook de uitvallen van de fysiek sterke voorhoede van VVI vergden de opperste concentratie van de verdediging. Er werd met 1-1 gerust en de verwachtingen voor de tweede helft waren hoog gespannen.

Verdediging solide
De start vertoonde een zelfde spelbeeld, de druk op de verdediging van de opponent bleef. Maar Zeerobben kreeg in het strafschopgebied weinig ruimte. Twee verre ingooien belandden bij het uitverdedigen op de schoen van Higor da Silva. Hij had de pech dat hij geen tijd kreeg. De ene inzet ging ruim over en de andere werd geblokt. In de elfde minuut ging het centrum van de defensie in de fout en David van der Pol profiteerde optimaal. Zijn harde diagonale schot verdween onhoudbaar in de touwen. Maar met deze 2-1 voorsprong was de wedstrijd nog niet gespeeld. De voortdurende dreiging van VVI resulteerde slechts in een snoeiharde kopbal van Jitze Lindeboom uit een corner van Ronald de jong. Zeerobben kreeg het moeilijk met het oppertune spel van VVI, maar verdedigend liet Zeerobben geen steken vallen. Om meer controle op links te krijgen werd Higor da Silva gewisseld voor linkspoot Allard Sym Sprenger. Deze wissel zorgde voor ruimte op het middenveld. De voorbode voor een grotere voorsprong diende zich aan middels kansen voor met name David van der Pol. Hij stuitte bij een uitbraak op Piersma en van afstand schoot David buiten bereik van de keeper op de paal.

Ban gebroken
Het betekende wel de inleiding tot de puntgave hattrick van Patrick Amels in het laatste kwartier. De 3-1 was van grote schoonheid. Van de hem geboden ruimte maakte hij goed gebruik, zijn solo rondde hij subtiel af. Vijf minuten later maakte Amels de 4-1 uit een corner van Adnan Jarjour. Van de rand strafschopgebied veegde hij de bal in de doelmond en keeper Jan Dik Piersma kon niet meer reageren. David van der Pol had meer geluk verdiend bij een afstandsschot, net naast. Patrick Amels drukte zijn stempel nog nadrukkelijker op deze wedstrijd, door ook de 5-1 binnen te schieten. De correct leidende scheidsrechter Van der Meijden trok geen extra tijd bij en behoedde het dappere, maar aangeslagen VVI voor meer onheil.
Verrassende uitslagen
Zeerobben doet goede zaken wat betreft de ranglijst. Koploper Leeuwarder Zwaluwen ging thuis onderuit tegen De Wâlde (0-2). Be Quick Dokkum kwam niet verder dan 0-0 tegen Oeverzwaluwen en Blauw Wit ’34 pakte in de slotminuten toch nog de winst uit tegen Rijperkerk. Runner up CVVO blijft de top vier goede volgen door een 0-2 in Kollum. Deze kopgroep heeft duidelijk afstand genomen van de middenmoters Veenwouden (tegenstander zaterdag aanstaande in Harlingen) en Heerenveense Boys. De lat wordt telkens hoger gelegd, maar de staf heeft wel voldoende ervaring opgedaan om met beide benen op de grond te blijven. De laatste tien wedstrijden zullen tien finales worden. De concurrentie in de top vijf van de ranglijst in de tweede klasse I is spreekwoordelijk moordend.

Ter voorbereiding op het slot van deze competitie speelt Zeerobben dinsdagavond een oefenwedstrijd tegen Sint Anna (tweede klasse zondag) op het Oostersportpark.

Zeerobben: Theo Nota, Chekina Nzoko, Gideon Vellinga, Jordy Torenbeek, Reinier van der Stap, Patrick van der Veen, Dylan Drent (70’ Frank ten Hoeve ), Adnan Jarjour, David van der Pol, Patrick Amels, Higor da Silva (60’ Allard Sym Sprenger).