Zeerobben steelt de drie punten in Dokkum

In een enerverende strijd met - in met name de tweede helft - een zwak acterend Zeerobben, blijven de mannen van trainer Schotanus winnen. En dat is nou precies, datgene wat een club met titelaspiraties moet doen. Of deze overwinning verdiend is of niet, wordt aan het eind van de competitie niet meer over gesproken. Drie punten en de koploper Broekster Boys vindt zijn Waterloo in Zuidhorn. Dan mag je spreken van een goed voetbalweekend. De druiven waren voor de Dokkumers erg zuur. Zij verdienden gezien hun goede spel en het overwicht in de tweede helft minimaal ??n punt.

Over de eerste helft kun je kort zijn. De beide teams gaven weinig weg en de defensie was de baas. Toch was het Zeerobben, dat de eerste mogelijkheid kreeg. Maar op een subtiel passje van Patrick Amels reageerde David van der Pol niet scherp. De vele vrije trappen in het voordeel van BQD leverden niet het voor de thuisclub gewenste resultaat op. Goed keeperswerk van Jacob de Vries en sterke koppers in het strafschopgebied zorgden voor enige opluchting. Zeker zijn redding na een kwartier op inzet van Thomas Reitsma, hield de gasten in de race. Er ontstond een status quo op het veld en de wedstrijd dreigde zijn glans te verliezen.

Een doelpunt helpt dan om het vuur weer aan te wakkeren. Gelukkig voor Zeerobben viel deze in de 34e minuut in hun voordeel. Een prima demarrage over rechts van Thimo Bosma werd voor geslingerd. Marijn knokte samen met zijn opponent om de bal en bij toeval belandde de bal met een boogje voor de voeten van Allard Sym Sprenger. Hij aarzelde niet en joeg de bal in de touwen. De goed opgestelde scheidsrechter Gerbers had noch een overtreding noch een handsbal geconstateerd, terwijl omstanders de situatie toch anders zagen. Uiteindelijk beslist hij natuurlijk en Zeerobben koesterde deze 0-1 voorsprong. BQD drong aan maar uit de voorzetten van zowel links als rechts stond het centrale verdedigingsduo Torenbeek/Van der Veen hun mannetje onder de rustgevende leiding van doelman De Vries.

Na rust moesten de bezoekers het initiatief aan de thuisclub laten, alhoewel bij een snelle omschakeling Marijn Helfferich op aangeven van David van der Pol alleen voor doelman Jorna verscheen, met een flitsende reactie voor kwam hij de 0-2. Het overwicht van Be Quick Dokkum in het restant van de wedstrijd resulteerde soms in hectische taferelen voor De Vries, maar met kunst en vliegwerk van doelman en verdedigers wist Zeerobben te overleven. Toch had spits Folkert van Dongera na goed wegdraaien van zijn tegenstander de gelijkmaker moeten scoren. Hij koos voor de verre hoek, net naast. Met een aantal speldenprikken deden de groenwitten ook nog iets terug, Albert Beuker mocht vrij oprukken. De voortzetting werd echter geblokt voordat David gevaarlijk kon worden. Met een fors aantal overtredingen en gele kaarten bleven de Harlingers overeind. Albert Beuker reeds in het bezit van een gele kaart speelde op zijn positie op het randje en werd daarom terecht vervangen door Marcel Visser. Hij had zijn invalbeurt glans kunnen geven met zijn splijtende pass op Allard Sym Sprenger. Vanaf de achterlijn vond Sprenger Frank ten Hoeve en hevig gehinderd kwam hij wel tot een schot, maar deze werd door de verdediging gepareerd. Jammer was het dat dezelfde Marcel kort hierna in de fout ging bij de opzet van een nieuwe aanval. Uit de tegenaanval en in overtal greep het overigens sterke centrale duo niet adequaat in en liet invaller Rick de Jong van dichtbij Jacob de Vries kansloos, 1-1.

Met nog tien minuten te gaan waren de Dokkumers in de “winning mood”. En zetten alles op de aanval. Ook Schotanus begreep, dat één punt niet genoeg was en wisselde Frank ten Hoeve en David van der Pol voor Higor da Silva en Dylan Drent. Beide teams gingen va banque spelen en dat maakte de laatste fase van de wedstrijd tot het spektakelstuk met als spekkoper de bezoekers uit Harlingen. In de 88e minuut bleek Dylan Drent het goudhaantje te zijn. Van der Veen onderschepte een aanval en als verlengstuk diende Marijn Helfferich. Dylan Drent had een vrije veld voor zich en kogelde hard langs Redmer Jorna. De laatste minuten was het nog billen knijpen, maar ook deze werden overleefd al leek een kopbal van de gevaarlijkste man van BQD Rudolf Banga uit een corner nog kansrijk. Zeerobben had in deze hectische slotfase de voorsprong ook nog kunnen vergroten, ware het niet dat Dylan en Higor elkaar de eer gunden. Met een zucht van verlichting werd het laatste fluitsignaal van de correct leidende Gerbers in het Zeerobbenkamp begroet. Voor BQD waren slechts de complimenten.

Het zal niet de eerste keer zijn, dat een slecht gespeelde wedstrijd in de laatste minuten toch nog drie punten oplevert. In elke competitie komt dit wel voor. Een cliché is in deze dan ook wel op zijn plaats: “Soms zit het mee, soms zit het tegen”. In deze cruciale fase moet je soms het geluk (van een kampioen ?) mee hebben. En daar gaat de equipe van Schotanus en Attema voor, daar hoeven we geen doekjes om te winden. Dat het bovenin spannend wordt moge blijken uit de stand. Vier clubs staan nu dicht bij elkaar. Broekster Boys kreeg een nederlaag aan de broek in Zuidhorn en zag zijn voorsprong slinken. Het beloven nog spannende acht wedstrijden in deze competitie te worden.

Maar eerst wacht het vlaggenschip nog een uitdagende bekerwedstrijd aanstaande dinsdag 8 maart in en tegen Staphorst – uitkomend in de topklasse - voor een plaats in de kwartfinale.

Voor Zeerobben: Jacob de Vries, Thimo Bosma, Jordy Torenbeek, Patrick van der Veen, Erwin Bleeker, Frank ten Hoeve (’82 minuut Higor da Silva), Albert Beuker (’70 minuut Marcel Visser), Allard Sym Sprenger, David van der Pol (’82 minuut Dylan Drent), Patrick Amels, Marijn Helfferich