Zeerobben start overtuigend na de winterstop

HARLINGEN - Moest bijna de gehele amateurafdeling van de KNVB lijdzaam toezien hoe Koning Winter de velden wit kleurde, op het Oostersportpark in Harlingen waren de kunstgrasvelden zaterdagmiddag door de zon weer groen en daarom dus bespeelbaar, dit tot genoegen van de staf en de spelers van Zeerobben. Ook de talrijke supporters van de thuisclub konden tevreden huiswaarts keren na de verdiende overwinning van hun favorieten.

Had Oeverzwaluwen voor aanvang nog de illusie revanche te nemen op de smadelijke nederlaag van de thuiswedstrijd, dan verdween deze als sneeuw voor de zon. David van der Pol werd van rechts op maat bediend door de soms onstuitbare Dylan Drent en de spits liet in de tweede minuut doelman Witteveen kansloos; 1-0 . Bij de eerstvolgende aanval over rechts gaf Drent de bal hoog voor, Frank ten Hoeve kwam net te kort na een misser van de goalie van de bezoekers.

Onrustig uitverdedigen zorgde voor de volgende grote kans voor David van der Pol. Van de rand strafschopgebied haalde hij vernietigend uit maar de lat trilde en dus niet het net. Hiertegenover stelde Oeverzwaluwen bitter weinig, van verdediging naar middenveld ging nog wel, maar de aanval stelde teleur. Of stond de verdediging van Zeerobben zo goed? Geen enkele keer kwam keeper Theo Nota in gevaar. Zeerobben kon naar hartenlust combineren en er ontstonden mogelijkheden. Toch moest tot de 20e minuut worden gewacht, voordat daadwerkelijk de magere voorsprong uitgebreid werd. Een ongelukkige handsbal binnen de beruchte lijnen stelde David van der Pol middels een penalty in staat de 2-0 te maken. Kansen regen zich aaneen, meestal opgezet over rechts, alwaar Dylan Drent telkens dreigend doorbrak. De verdiende derde goal kwam echter na een combinatie door het midden tot stand. Patrick van der Veen verliet de verdedigende stellingen en met een ogenschijnlijk simpele één twee met Frank ten Hoeve rondde Patrick deze kans beheerst af, vlak voor rust 3–0.

Bep Bakhuis
Met deze ‘veilige’ marge begon de thuisclub ongewijzigd aan de tweede helft en in niets toonde Oeverzwaluwen aan om het de gastheren nog moeilijk te maken. Uit een afgeslagen corner pikte Gideon Vellinga de bal op en diens voorzet werd net overgekopt door Frank ten Hoeve. Allard Sym Sprenger deed van zich spreken toen hij naar binnen sneed en zijn vlijmend schot nog net werd getoucheerd door keeper Witteveen.
Met nog een half uur te spelen had Oeverzwaluwen een grote mogelijkheid om er weer een wedstrijd van te maken na één van de weinige fouten van de verdediging. Maar Theo Nota stond er op het moment dat dit nodig was en hield daarmee de nul. Oeverzwaluwen putte daaruit moed en kwam een aantal keren gevaarlijk door, maar ook aanvoerder Gerry Laagland kon voor zijn ploeg niet de eer redden. Allard Sym Sprenger brak tien minuten voor het einde nog door en werd onrechtmatig gestuit in het strafschopgebied. De toegekende penalty werd door David op de paal geschoten. Kort daarna kwam de 4-0 toch nog op het scorebord. Chekina Nzoko gaf een gave voorzet op de voor Marcel Visser ingevallen Higor da Silva. En de kleinste man van het veld kopte de bal à la Bep Bakhuis (vraag je opa maar hoe dat ging) snoeihard achter de Koudumer doelman. De wedstrijd was al gespeeld, maar dit was een mooi slotakkoord en de moeiteloos leidende scheidsrechter telde weinig blessuretijd bij. Het werd ook wat kouder, want de zon was al achter de zeedijk verdwenen.

Ranglijst
Zeerobben kon een goed vervolg geven op de ingezette weg en weer met een ruime uitslag. Met 25 punten uit dertien wedstrijden neemt Zeerobben een vierde plaats in op de ranglijst. Met een doelsaldo van 52 voor is de ploeg van trainer Schotanus tevens het best scorende team van de tweede klasse. Vorig jaar rond deze tijd moesten de groen-witten met nog minder dan de helft genoegen nemen. Een inhaalrace zorgde daarna nog voor een mooi slotfase van de competitie. Wat zijn de vooruitzichten met de huidige stand voor dit jonge team? Het antwoord daarop ligt in handen van de selectie en de staf.
Voor Zeerobben speelden: Theo Nota, Chekina Nzoko, Adnan Jarjour, Patrick van der Veen, Reinier van der Stap, Gideon Vellinga (70e min. Albert Beuker), Dylan Drent (70e min. Marijn Helfferich), Allard Sym Sprenger, David van der Pol, Frank ten Hoeve, Marcel Visser (65e min. Higor da Silva )