Zeerobben: gelijkspel met gemengde gevoelens

LEEUWARDEN - Gezien de mogelijkheden en druk van de gastheren in het laatste kwartier mag je tevreden zijn met ??n punt. Maar echt 100 procent-kansen leverde dit slotoffensief niet op tegen de op het tandvlees knokkende tiental uit Harlingen (Patrick van der Veen was na een forse overtreding met rood van het veld gestuurd). Toch heeft het gehavende team de kans gehad om met drie punten uit Leeuwarden te vertrekken. Eerst was daar een omstreden buitenspel, waardoor het volgens Zeerobben glaszuivere doelpunt van David van der Pol afgekeurd werd. Kort daarna had Frank ten Hoeve de 2-0 op zijn schoen, maar doelman Waterlander kreeg zijn been er nog tussen.

Met een stevige wind in de rug nam Zeerobben het initiatief. Tot mogelijkheden leidde dit nog niet. Aan de andere kant was het youngster Robbin Kleefstra die met een strak schot in de derde minuut al voor gevaar zorgde. Na tien minuten kwam Frank ten Hoeve een teenlengte te kort om een dieptepass van Patrick van der Veen te verzilveren. Uit een corner van Dylan Drent kopte Patrick Amels tegen de arm van de op de doellijn staande Blauw Witter, de correct leidende referee Wijma beoordeelde doorspelen.
Het meeste balbezit was bij de groen-witten, maar de gevaarlijkste uitvallen waren van de tegenpartij. Zowel Jeton Musliu als Robbin Kleefstra vonden niet het juiste vervolg van hun individuele acties. Zeerobben had nog niet het juiste antwoord gevonden voor het zogenaamde windvoordeel. Veel lange ballen kregen te veel snelheid en belandden over de achterlijn. Toch kwam de equipe van trainer Inne Schotanus op 0-1 voorsprong. Na een snelle hervatting uit een ingooi van Drent plaatste Reinier van der Stap zuiver op Patrick Amels in het strafschopgebied. Van dit buitenkansje maakte de aanvalsleider koelbloedig gebruik en deponeerde de punter in de verste hoek. Gezien het lichte overwicht een verdiende voorsprong. De rest van de eerste helft controleerde Zeerobben de wedstrijd om maar niet in het mes van de scherpe tegenaanval van Blauw Wit ’34 te lopen.

Zuur
Het verwachte openingsoffensief van Blauw Wit ’34 in de tweede helft bleef uit, mede de verdienste van de fel acterende voorhoede en het middenveld van de bezoekers. Ook wist de thuisclub niet adequaat om te gaan met de straffe rugwind. Het meeste gevaar kwam van Zeerobben zijde en met name Dylan Drent maakte het zijn directe tegenstander Vemba erg moeilijk. De wedstrijd veranderde van aanzien na een overtreding van Van der Veen op Greogoria. Scheidsrechter Wijma stond er boven op en gaf resoluut rood.
Tijdens de blessurebehandeling kon trainer Schotanus de juiste man op de juiste plek dirigeren. Hij anticipeerde meteen op het gevaar van de kopsterke voorstopper Oostra in de spits. Hij offerde wel Patrick Amels op als aanvaller. Amels had de ondankbare taak op de gelegenheidsspits te spelen en haalde daardoor wel de angel uit deze tactisch zet van trainer Kees Jansen. Met nog een half uur te spelen moest Zeerobben de magere voorsprong verdedigen. Met een schepje er boven op kreeg Zeerobben zowaar kansen. In de 65e minuut veerde heel de zeerobbenaanhang op toen Dylan Drent langs Vemba gleed een puntgave voorzet afleverde op David van der Pol, hij scoorde de 2-0 . Maar de grensrechter had voor vermeend buitenspel gevlagd en dat feest ging dus niet door. Verklaringen achteraf tellen natuurlijk niet, maar zuur was het wel. Kort hierna bezorgde rechtsbuiten Drent de bal panklaar voor Frank ten Hoeve, alleen voor de keeper lukte het hem niet de toch wel verdiende 2-0 te scoren. En het onvermijdelijke, lijkt het wel, gebeurde. De enige echt goed uitgespeelde kans betekende de 1 – 1. Jeton Musliu kreeg na een steekpassje van Miftari vrije doorgang en zijn voorzet werd eenvoudig binnen getikt door Joni Greogoria. Met nog twintig minuten op de klok geraakte Blauw Wit ’34 in de ‘winning mood’ en moest Zeerobben ver terug. De sporadische tegenaanvallen misten venijn om het Waterlander moeilijk te maken. Aan de andere kant hield de verdediging manmoedig stand en was Theo Nota een betrouwbaar slot op de deur. Het bleef bij deze 1–1. Daar schoten beide toppers niet zoveel mee op.

Spannender
De verschillen in de top zijn erg klein. Als je dan uit bij de koploper een puntje pakt moet je eigenlijk tevreden zijn, zeker als je met nog een half uur te spelen met tien man komt te staan. Toch was de teleurstelling van gezichten af te lezen bij Zeerobben. Na een mooie reeks overwinningen is puntenverlies nooit leuk, te meer daar halverwege de tweede helft Zeerobben de 2-0 had verdiend. Het resultaat in Dokkum en bij CVVO op de Lemmer in ogenschouw genomen is het er alleen maar spannender op geworden in de tweede klasse I. Blauw Wit blijft koploper met één punt voorsprong op de drie achtervolgers, Zeerobben, Leeuwarder Zwaluwen en Be Quick Dokkum. En laat nou laatst genoemde zaterdag 28 maart de tegenstander van Zeerobben zijn op het Oostersportpark, terwijl Blauw Wit ’34 op bezoek gaat bij Leeuwarder Zwaluwen. Hoe heeft de competitieleider het verzonnen!
Zeerobben: Theo Nota, Reinier van der Stap, Gideon Vellinga, Jordy Torenbeek, Adnan Jarjour, Patrick van der Veen (62 min. rode kaart), Dylan Drent (80’min. Daniël Kleiterp), Marcel Visser (80’min. Chekina Nzoko), Patrick Amels, Frank ten Hoeve, David van der Pol.