VVH heren 1 pakt door overwinning tweede plek Lycurgus 2 af

Afgelopen zaterdag stond een belangrijke wedstrijd op het programma voor Casco Montage/VVH heren 1. Tegenstander was de nummer twee op de ranglijst die maar ??n puntje meer had dan de Harlingers: Lycurgus 2 uit Groningen. Voor de Harlingers was dit zodoende een belangrijke wedstrijd: bij winst maak je echt deel uit van de topploegen en bij verlies zou je meer terugzakken naar de middenmoot.

In de eerste set begon VVH met Johannes Bult, Reinier Kwast, Sjoerd Tekstra, Ignarts Bakker, Koen Sikkema, Marnik Agema en libero Hedzer Wiersma. Op de bank naast coach Jan Kamminga begonnen Ewout Schat, Stefan de Jong en Rik Sijtsma, Meindert Paul Kwast was door ziekte afwezig. VVH begon wat twijfelachtig aan de set. In de aanval werden onnodige fouten gemaakt en serverend was het eveneens slordig. In deze fase vond Johannes in Reinier echter een goed scorend eindstation, waardoor de bezoekers in de stand niet wisten uit te lopen. Eenmaal boven de twintig kon het beide kanten op, maar VVH toonde meer lef. Rik, die erin kwam voor de serve, scoorde op 24-23 op fantastische wijze met een ace, waardoor VVH de set pakte.

In de volgende twee sets was het spelbeeld veelal gelijk. VVH wist veel servedruk (services van Sjoerd en Koen) te produceren, terwijl het in de side-outs zelf vaak direct effectief was. Dit was mede te danken aan wederom een uitstekende servepass van Hedzer, die de laatste weken in topvorm is. Marnik en Ignarts, maar met name ook Koen wisten vervolgens wel raad met Johannes zijn snelle set-ups. VVH speelde beter en overtuigender en in lange rally’s pakten ze vaak op vechtlust ook de punten.

Lycurgus maakte eigenlijk in beide sets te veel onnodige fouten, waardoor het voor hen niet mogelijk was om bij te blijven in de stand. Enkele Groninger wissels en time-outs ten spijt, gingen beide sets redelijk eenvoudig naar VVH (25-19 en 25-20).

De wedstrijd was hiermee gewonnen, maar de vierde set voor het bonuspunt wou VVH uiteraard ook nog zien te pakken. Dit bleek geen eenvoudige opgave. Lycurgus, dat duidelijk wat gefrustreerd was met het verlies van de wedstrijd, kreeg het aan de stok met beide arbiters. Het resulteerde in een gele en een rode kaart voor één van hun spelers. Helaas zorgde al het oponthoud er bij de Skûtsjeboys voor dat, toen de bal eenmaal weer in de lucht was, ze uit hun ritme leken te zijn. Voor het eerst deze wedstrijd moesten de Harlingers een Groninger serveserie incasseren. Van 6-5 voor werd het 6-13. Jan bracht Rik en Stefan binnen de lijnen en nam zijn beide time-outs en VVH begon te knokken om terug te komen. Op 16-23 scoorde Stefan met een mooie aanval, waarna Koen aan serve kwam. Hij bracht de Harlingers bijna langszij met zijn geweldige opslagen, maar het was uiteindelijk net niet voldoende. Met 22-25 ging de set naar de Lycurgianen.

Jammer was het onnodige verlies van de laatste set, maar toch keek de Harlinger formatie met veel trots en blijdschap terug op de wedstrijd. Dit was alweer de zesde overwinning van VVH in zeven wedstrijden – alleen tegen koploper Sudosa/Desto werd de winst niet binnengehaald. Door deze overwinning, stijgt VVH over Lycurgus 2 en CSV heen naar een gedeelde tweede plek (samen met HVV).

Komende vrijdag heeft VVH heren 1 een uitwedstrijd tegen een goede bekende die het ook zeer verdienstelijk doet in de tweede divisie: mede-promovendus uit de derde divisie B CSV uit Zwolle. Tegen dit team werd vorig seizoen een prachtige strijd om het kampioenschap uitgevochten. Dit resulteerde voor VVH in een absolute climax door in Zwolle met 1-3 te winnen en zo het kampioenschap te pakken.