Vierde nederlaag op rij voor VVH heren 1

HARLINGEN - De heren van het eerste herenteam van VVH hebben het de laatste weken lastig. In het kalenderjaar 2015 werd nog niet gewonnen en afgelopen zaterdag kwam daar wederom een nederlaag bij. Tegen laagvlieger ANO werd in eigen huis met 1-3 verloren.

De laatste weken kunnen de Harlingers niet over een volledige en fitte selectie beschikken, waardoor de wedstrijden minder verlopen dan voor de winterstop. Afgelopen zaterdag begon VVH de wedstrijd zonder Ignarts Bakker en speler/coach Alle Taco Schat en was diens zoon Ewout Schat niet geheel fit. Evenals vorige week werd daarom een beroep gedaan op spelers van heren 2. Aan de kant van de tegenstander waren ook meerdere blessures waardoor ook zij niet in volle sterkte verschenen.

Dat ANO minder last had van het ontbreken van enkele spelers bij hen bleek in de eerste twee sets. Geen moment kwam VVH in het stuk voor en het oogde moedeloos van de Harlingers lieten zien. Passend bleef de thuisploeg redelijk overeind, maar de spelverdeling was zeer matig, waardoor de mid- en buitenaanval niet tot scoren konden komen. Ook op goede set ups was VVH echter slordig, waardoor ANO met gemak de sets binnen haalde (19-25, 11-25).

In de derde set kwamen de Harlingers beter uit de startblokken. Ewout begon andere keuzes te maken in zijn set-ups en dit leverde het gewenste resultaat op. Ook serverend was VVH overtuigender, maar dit was logisch te noemen. Waar het de voorgaande twee set tegen een achterstand aan moest kijken en geforceerd en angstig begon te spelen, was nu een voorsprong in punten op het bord te zien, waardoor vrij uit gespeeld kon worden. Met 25-11 ging deze set eenvoudig naar VVH.

De vierde set wilden de mannen van gelegenheidsspeler/coach Reinier Kwast het goede spel doortrekken, maar deze set waren de bezoekers uit IJlst weer bij de les. VVH kwam moeilijk tot scoren en ANO liep zodoende gelijk uit naar een 4-9 voorsprong. Met wissels en time-outs probeerde VVH zaken te herstellen en tegen het einde van de set kwamen de enthousiast spelende Harlingers ook dichterbij. De Skutsjeboys kwamen zelfs op een 22-21 voorsprong, maar hierna ging het helemaal mis. Een passfout, aanvalsfout, een fout in de set-up en een goed sluitende blokkering van de bezoekers werd VVH fataal. Met 22-25 ging de set en daarmee de wedstrijd naar de equipe uit IJlst.

Wederom een nederlaag voor de Harlingers dus. De wijze waarop was vooral erg teleurstellend. Behalve een zwak optreden van de spelverdeling was de onmacht die VVH in de aanval liet zien zeer zorgelijk. Het team staat nog steeds op de zesde plek in de competitie maar de teams achter hen zitten ze op de hielen. Punten pakken is de komende wedstrijden zodoende nodig om een scenario als vorig seizoen (promotie-degradatiewedstrijden) te voorkomen.