Sport

Trail langs Drentsche AA superzwaar maar wonderschoon

Door Jeroen Pietersma
MIDLUM - Het is voor de liefhebbers van de trail genieten geblazen bij de door Run Forest Run georganiseerde trails in Drenthe. Afgelopen zaterdag kon men in Anloo terecht voor hun 5e trail, nu langs de Drentsche Aa. Bij Woodz Lounge & Restaurant had men een ideaal onderkomen voor de lopers, hier kon men het startnummer ophalen, wat eten en drinken en zich omkleden.

Men kon vandaag kiezen voor afstanden van 13, 21 of 45 kilometer en ‘s avonds organiseerde men ook nog een zogenaamde Night Trail van 15 kilometer, dus voor iedereen wat wils. De vrijdag ervoor had het gesneeuwd en dus kregen de lopers zaterdag een mooi deels winters landschap te zien. De zon scheen en er stond weinig wind, dus ideale omstandigheden om te lopen. Herman Geritz uit Midlum liep hier zijn 4e trail en koos wederom voor de langste afstand van 45 kilometer. Om 12.04 mocht hij starten omdat de organisatie weer voor per groep starten gekozen had waardoor het niet gauw te druk op het over het algemeen smalle parcours zou zijn.

Na een breed zandpad gaat het gelijk rechts af de bossen in en bij kilometer 3 passeert men een hunebed en bij kilometer 7 het dorpje Schipborg. Hierna volgen enkele korte zandvlaktes en bos totdat vlak voor de eerste verzorgingspost door een ondiep stuk ondergelopen water gelopen moet worden. Gelijk heb je natte maar ook koude voeten die gelukkig snel vergeten worden door je te goed te doen aan alle lekkernijen bij de verzorgingspost. Later blijkt een loper tot zijn middel in een ondergelopen greppel te zijn gezakt, wat zal die het koud hebben gehad.

Na een zandweg opnieuw het bos in en het 10 kilometerpunt wordt in een uur gepasseerd. Er volgt een mooi stuk langs een grote ven, weer een stukje zandvlakte en bos om dan tussen kilometer 12 en 13 door de natuur van het Schipborgsche Diep te lopen waar de ondergrond steeds sompiger en modderiger wordt. Het stuk langs het Oudemolensche Diep ofwel de Drenthe Aa is schitterend met enkele oversteken via een trap of houten vlonders. De laatste kilometers voor de oversteek bij Visvliet zijn zeer zwaar, je zakt voortdurend weg in de modder tot je enkels en Herman raakt zelfs twee keer zijn schoen kwijt. Het is afzien maar toch ook wel vermakelijk.

Gelukkig komt men rond kilometer 19 op iets beter terrein te lopen maar dit is van korte duur want het mulle zand van het Balloërveld dient zich aan. Op dit uitgestrekte heideveld zit ook nogal wat vals plat. Herman krijgt rond kilometer 25 te maken met een serieuze dip, vollopende pijnlijke bovenbenen maken het lopen hem moeilijk en de vaart gaat er snel uit.

Bij de EHBO post op kilometer 26 neemt hij het besluit om na overleg via de gewone weg naar de start in Anloo terug te lopen want nog 19 kilometer lopen met gevaar op kramp lijkt hem geen goede optie. Ditmaal dus helaas niet de langste afstand kunnen volbrengen maar des al niet te min wel genoten van het schitterende parcours. Chris Douwsma uit Harlingen was deelnemer aan de 21 kilometer en werd hier 4e in een tijd van 1.42.43. Een keurige tijd voor de Harlinger na twee maanden blessureleed. Wybren Zijlstra uit Midlum werd op deze afstand 23e in 1.53.29.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda