Sport

Tachtig jaar PV De Postduif in Harlingen

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Zaterdag 12 november vierden de leden van postduivenvereniging De Postduif hun tachtigjarige bestaan in het verenigingsgebouw aan de Grettingalaan in Harlingen. De Harlinger middenstand had ervoor gezorgd dat er voor het draaiend rad maar liefst twee goed gevulde prijzentafels waren.

Postduivenvereniging ‘De Postduif’ is opgericht op 30 april 1936. Van de geschiedenis van deze vereniging is weinig op papier bewaard gebleven, zoals dit bij wel meer respectabel oude verenigingen het geval is. In 2006 werd een jubileumboekje uitgegeven in een zeer kleine oplage: in dit boekje werden verhalen opgetekend van oudere leden die daarmee van ‘mondelinge overlevering’ tot ‘een soort van geschiedenis’ promoveerden. Nogal wat leden die toen over het verleden wisten te vertellen, hebben inmiddels het tijdelijke met het eeuwige verwisseld. Onder hen bekende Harlinger namen zoals Anna van Kammen, Cleem Heeger, Ruurd Tichelaar en Jaap van Andel. Andere Harlinger coryfeeën waren toen al opgehouden met de postduivensport zoals Germ Souverein, Bennie Brouwer, Jaap Nieuwenburg, Klaas Vos en Dick van Wier. 

In de huidige vereniging kan penningmeester Sjouke van der Boom nog verhalen vertellen over de ‘accommodaties’ aan de Ossenmarkt en de Kerkstraat. ‘Accommodatie’ is dan een weidse benaming voor een onderkomen waarin zelfs de sanitaire voorzieningen te wensen overlieten, maar waarin ouderwetse postduivensport en ouderwetse gezelligheid heel goed mogelijk waren. Afgelopen zaterdag werd het tachtigjarige jubileum gevierd in het riante gebouw aan de Gretttingalaan. De complete gang van zaken was op voortreffelijke wijze georganiseerd door de dames Cornel en Riem en alle leden die konden, waren aanwezig. In zijn openingswoord wees voorzitter Jan Heeres er op dat PV De Postduif toch wel wat vergrijst en dat het aantal leden niet meer is wat het ooit is geweest. Een vast en zeer gewaardeerd onderdeel van de avond was ‘de praatstoel’ van Sjouke. Op allerlei manieren was ervoor gezorgd dat de inwendige mens tijdens deze jubileumviering niets tekort kwam. Uiteraard werd de catering verzorgd door een echte Harlinger cateringservice.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda