Sport

Slotwedstrijd Copini 60+ kaatscompetitie 2016

Door Jeroen Pietersma
Met een tegenvallende opkomst werd maandagavond 22 augustus de twaalfde en laatste speelronde gekaatst. Hieraan ten grondslag ligt waarschijnlijk het feit dat voor een aantal kaatsers het eindklassement al vaststaat en niet iedereen blessurevrij is. Thom Zuiderhof zag op verzoek af van deelname waardoor er twee volledige parturen tegen elkaar konden kaatsen.

De loting, nota bene onder politietoezicht uitgevoerd, leverde de volgende parturen op: Partuur 1 bestond uit Piet Stellingwerf, Jan Kwast en Albert Dijkstra welke kaatsten tegen partuur 2 met Douwe Broersma, Rick Vlieger en Wiebe van Dijk. Piet Stellingwerf ging voortvarend van start aan de opslag en met name Douwe Broersma raakte de ballen niet of slecht vanuit het achterperk. Met Wiebe van Dijk in het eerste eerst aan de opslag werd het na een 6-2 achterstand 6 gelijk. De pripper van Wiebe ging vervolgens voor, maar Albert Dijkstra sloeg er op en mistte onderhands waardoor het niet verdiende bordje toch werd veroverd, 0-1. Jan Kwast pakte met een gevarieerde opslag directe winst en zorgde mede daardoor voor 1-1. Douwe Broersma kwam deze avond aan de opslag en het tussenspel beter uit de verf dan in het perk 1-2. Rick Vlieger sloeg vervolgens enkele ballen boven en dikke kaatsen die behouden bleven, 1-3. Jan Kwast had wederom succes met zijn afwisselende opslag op het perk Broersma en Van Dijk, 2-3. Rick Vlieger gaf met zijn beheerste opslag mooie ballen op de voorin staande Albert Dijkstra, welke tweemaal achterelkaar de uitgeslagen bal naar Wiebe van Dijk sloeg, die ze met een soepel polsslagje retourneerde, 2-4. Piet Stellingwerf zocht vanuit het achterperk de vrije hoeken en sloeg dikke kaatsen, maar kon niet voorkomen dat het eerst naar de tegenpartij ging, 2-5. Partuur Stellingwerf gaf zich nog niet gewonnen, maar het geluk zat hen ook niet echt mee. Op de stand 2-5 + 6-6, tikte Wiebe van Dijk de bal knap naar de hoek voorbij de kaats, waar Piet Stellingwerf de bal miste, maar Jan Kwast de bal met stuit terug sloeg richting de voorlijn. Daar stond echter Piet Stellingwerf nog, die de bal rechtstreeks op zijn lichaam kreeg. In plaats van dat het 3-5 werd, was de partij afgelopen. 

Gelet op de wijze waarop het eerste en het laatste eerst door partuur Stellingwerf werden verspeeld, kwam partuur Broersma erg fortuinlijk aan de winst en geeft de uitslag een vertekend beeld (2-5 + 6-6). Dit had ook gevolgen voor het eindklassement. Albert Dijkstra tot voor deze wedstrijd de leider in het klassement, werd ingehaald door Douwe Broersma.

Tijdens de prijsuitreiking blikte Douwe Broersma nog even op enkele punten terug. De start van de competitie is met een week vervroegd om wat speling in te bouwen met het oog op uitvallen van speeldagen door slecht weer. Het streven is om voor de visserijdagen af te sluiten. Er hebben dit jaar twintig kaatsers aan de competitie meegedaan. Enkelen haakten vroegtijdig af en anderen zijn later ingestapt. Dat de 60+ kaatsers wat blessuregevoeligheid betreft tot de risicogroep behoort, werd dit seizoen nadrukkelijk bewezen. Meerdere trouwe kaatsers waren voor kortere of langere tijd uitgeschakeld. Dit geeft de competitie eindstand een vertekend beeld. De wekelijkse verslagen in de media zorgden voor de nodige naamsbekendheid onder de bevolking. Naast het organiseren van deze populaire Copini 60+ kaatscompetitie is de medewerking van de vaste keurmerkers/aanmerkers van onschatbare waarde voor het welslagen ervan. Age Tichelaar, Claus van Dijk en Klaas van der Hoek werden namens de organisatie bedankt voor hun medewerking met een attentie. Ook Jetze Nagel sprak zijn waardering uit en onderstreepte dit met een echte Fryske Sukerbôle uit Makkum voor Age, Claus en Klaas. Vervolgens werden de prijzen aan de nummers één tot en met vijf in het eindklassement uitgereikt.

De eindstand:
No. Deelnemers Eersten Voor, Tegen
1. Douwe Broersma 61 34
2. Albert Dijkstra 60 37
3. Jetze Nagel 53 43
4. Jan Kwast 51 42
5. Henk Bleeker 48 49
6. Wiebe Dijkstra 46 51
7. Piet Stellingwerf 44 32
8. Thom Zuiderhof 43 50
9. Frans Alberda 40 25
10. Klaas Kloosterman 38 44
11. Wiebe van Dijk 36 25
12. Gerard Voogd 30 36
13. Ysbrand Brandsma 28 28
14. Gerrit Bijdeweg 28 29
15. Hobbe Kooistra 21 19
16. Johan Zuiderhof 19 22
17. Rick Vlieger 17 10
18. Jan Visser 10 9
19. Frans Hoekstra 7 12
20. Hannes Oudendag 0 12

|Doorsturen

Buienradar



Agenda