Sport

Silke Huisman zwemt pr record op NK Jeugd

Door Jeroen Pietersma
AMSTERDAM - Silke Huisman zwom jongsleden weekend in Amsterdam tijdens de Nederlandse winterkampioenschappen voor jeugd. Zij kwam uit op de 200 meter wisselslag en het koningsnummer, de 100 meter vrije slag. Silke was de enige deelneemster die namens Zwemvereniging de Vikings in actie kwam op dit NK. Zij had zich weten te plaatsen tijdens de provinciale kampioenschappen enkele weken geleden.

In totaal deden er 750 zwemmers mee. Het kampioenschap duurde vier dagen en was geheel uitverkocht. Er kwamen 11.000 bezoekers, wat maar aangeeft hoezeer de zwemsport tegenwoordig tot de verbeelding spreekt. En eerlijk gezegd was het ook een lust voor het oog om die jonge kinderen zo hard en mooi te zien zwemmen en elkaar aan te zien moedigen. Daar zijn vele uren van zweet en trainen aan vooraf gegaan met uiteraard de hulp van trainers, vrijwilligers en ouders. Veel van hen staan 5 uur in de ochtend op en liggen om 6 uur in het water om na anderhalf uur zwemmen weer naar school te gaan. Er zijn kinderen die zelfs 11 tot 15 uur per week zwemmen.

Silke moest al vroeg aanwezig zijn in Amsterdam omdat het inzwemmen om 8 uur begon. De organisatie was in handen van zwemclub De Dolfijn uit Amsterdam en bleek een geoliede machine. 750 Kinderen die letterlijk en figuurlijk in goede banen geleid moesten worden. Er kon in drie 25-meterbaden ingezwommen worden. Bij dit inzwemmen waren twee van de acht banen gereserveerd om te starten en te sprinten, twee banen voor de rugzwemmers en de overige banen voor de andere slagen.

Het was een gekrioel van jewelste maar het verliep allemaal perfect. Ook was dit het NK voor de minder valide zwemmers. Indrukwekkend was het om te zien hoe hard die kunnen zwemmen en hoe ze zich mengden met de valide zwemmers. Er werden vele PR’s gezwommen maar ook kampioenschap records en zelfs een paar nationale records.

Silke had de avond voor haar grote wedstrijddag slecht geslapen. Ze was zenuwachtig en kon om zes uur ‘s ochtends geen hap door haar keel krijgen. Dat bleek haar bij het eerste onderdeel, de 200 meter wisselslag, op te breken. Ze was geen schijn van wat ze normaal kan en zwom iets langzamer dan haar snelste tijd.

Daarna volgde het wachten op de middagsessies, die pas om 16.00 uur begon. Zij moest ‘s middags starten op het koningsnummer, de 100 meter vrije slag. Hierop stond ze als 19e geplaatst. In totaal hadden zich voor dit onderdeel 60 kinderen geplaatst in haar leeftijdsklasse en ze waren afkomstig uit heel Nederland.

Het was nu de kunst om weer te focussen en geconcentreerd te blijven. Goed het eetschema te volgen en een goede warming-up te doen. Bij het inzwemmen moesten de start en keerpunt nog even aangescherpt worden en eenmaal weer op de bank bij de coach de race in gedachten vast te zwemmen. Na het inzwemmen volgde weer een uur van wachten, gapen, liggen, ogen dicht en wat drinken. Ze mistte haar clubgenootjes waar ze normaliter veel lol mee heeft.

En dan eindelijk de race. Eerst melden bij de voorstart, dan oplopen naar het startblok en daar nog de laatste rekkings oefeningen te doen voordat ze op het startblok mocht klimmen. Haar start was flitsend en de eerste 75 meter zeer snel, ze lag eerste in haar serie en het zag er technisch perfect uit. Het laatste keerpunt ging helaas wat minder zodat ze op het laatste stuk nog een zwemster voor zich moest dulden. Later zou ze zeggen dat ze wat in gedachten was geraakt over andere dingen dan het zwemmen en daardoor de concentratie wat verloor. Uiteindelijk eindigde ze als 2e in haar serie en als 12e overall in een dik persoonlijk record nl. in 1 minuut 7 seconden. Tevreden na een geweldige ervaring keerde ze samen met haar coach terug naar huis.

 

|Doorsturen

Buienradar



Agenda