Sport

Rinze Bijlsma Vrijwilliger van de maand september

Door Jeroen Pietersma
Fc Harlingen waardeert het enorm dat veel mensen op ??n of andere manier vrijwilligerswerk willen doen. Daarom is de onderscheiding ?Vrijwilliger van de Maand? in het leven geroepen door de nieuwe vereniging. De onderscheiding Vrijwilliger van de Maand is bedoeld voor een vrijwilliger die zich gedurende lange tijd belangeloos voor de club heeft ingezet of nog steeds inzet. De vrijwilliger wordt verrast door een mooi bos bloemen die voorzitter W.J. Kimp hem of haar overhandigd. Deze maand: Rinze Bijlsma. Voor velen misschien een totaal onbekende, voor anderen een herkenbare man en weer anderen weten niet beter dan dat hij altijd op ?de club? is. Maar wie is deze man?

Op zaterdagmiddag zit Rinze niets vermoedend te eten in de gezamenlijke eetzaal op zijn afdeling De Vuurtoren in de Batting als hij verrast wordt door voorzitter Willem Jan Kimp met een enorme bos bloemen. “Mien broer zei al dat ik om een uur of 12 bezoek kreeg maar dit had ik niet verwacht. Vrijwilliger van de Maand? Ik bin de hele maand nog niet eens oppe club weest”, aldus Rinze. Op 4 augustus is Rinze namelijk opgenomen in de Batting. Door een noodlottig ongeval met een gemeente-auto kwam hij van de zomer ten val en brak zijn sleutelbeen en zijn been. In het MCL Leeuwarden kreeg hij gips om zijn been en na 3 dagen in het ziekenhuis, mocht hij terug naar Harlingen om vervolgens in de Batting te revalideren. Zijn sleutelbeen is inmiddels weer heel en na 6,5 weken is het gips van zijn been. Maar hij verplaatst zich nog altijd in een rolstoel en 3 keer in de week krijgt Rinze revalidatietherapie. Dus ja, bij het voetballen kan ie even niet komen. Maar hij heeft in het verleden al genoeg betekend voor de vereniging.

Rinze Bijlsma is in 1957 geboren en getogen in Harlingen. Zijn ouders leven niet meer en ook één van zijn broers is al overleden. Wel heeft Rinze nog twee zusjes en een broer met de naam Folly. Bekend bij vele Harlingers vanwege zijn werk in de Waddenhal en tegenwoordig ook bij fc Harlingen. Folly komt een paar keer in de week op bezoek bij Rinze en hij regelt ook al het papierwerk voor hem. Zijn steun en toeverlaat dus. Ooit is Rinze 12 jaar getrouwd geweest. Na de basisschool is hij op 16-jarige leeftijd aan het werk gegaan. Rinze heeft onder andere bij Frisia (de spekjesfabriek), Meinesz, Noord Fries en de Kringloopwinkel gewerkt. Later is hij via Traject B.V. bij de C1000 in Franeker terecht gekomen. Maar Rinze werd ziek, kwam in de WW terecht en is volgens zijn zeggen “ingeruild” voor het jongere personeel.

Vrijwilliger
Hoelang hij al vrijwilliger is bij de vereniging weet hij zelf niet precies. Maar dat het al lang is, is een ding wat zeker is. Jaren geleden kwam Rinze via Koos Kamsma in contact met de voetbalvereniging rkvv Robur. De hockeyvereniging was toen nét van de Vierkantsdijk vertrokken en Robur deed daar zijn intrede. “Toen stond de oude kantine er oek nog”, aldus Rinze. Robur kreeg er toentertijd een veld bij en later is er een nieuwe kantine gebouwd. En dit is allemaal met vrijwilligers gedaan. Natuurlijk ook met steun van bouwbedrijven omdat ze daar toch bezig waren de boxen te bouwen.
Twee weken terug zouden ze Rinze ophalen om bij de wedstrijd te kijken van de mannen van het eerste elftal. Zij moesten tegen Franeker maar Rinze heeft dat afgeketst. Hij was er zelf nog niet klaar voor. Maar hij beloofde dat hij er binnenkort weer is. Als hij zijn knie weer wat meer mag buigen, wordt ook alles makkelijker. Eerst is het even afwachten hoe zijn herstel is. Op zijn been mag hij nog niet helemaal staan. Met ongeveer 20 kg mag hij zijn been belasten. Net onder de knie zit een barst op een gemeen plekje en dat wil nog niet goed genoeg genezen. Als het na een paar weken nog niet geheeld is dan moet Rinze waarschijnlijk geopereerd moeten worden. Op 5 Oktober moet Rinze sowieso weer naar Leeuwarden. Dan gaan ze naar zijn duim kijken. Er zit namelijk een band aan de duim die losgescheurd is. En het teruggroeien wil niet vlotten doordat er een spier zit die moeilijk doet en dus wordt er even naar gekeken. Niet leuk, want als hij dan geopereerd wordt kan hij zich niet meer voortbewegen met de rolstoel. Maar binnenkort krijgt hij daar meer over te horen.
Tijdens het familieweekend van fc Harlingen afgelopen juni had Rinze het maar wat druk. Alle drie de dagen was hij op en rond de velden en de kantine te vinden. Hij beheerde het oude ingangshek en de koelwagen was zijn domein. Verder hield hij alles goed in de gaten. Rinze: “Een prachtig weekend hewwe had waarin eigenlijk alles goed ging. Ja fantastisch!”
Tegenwoordig worden vrijwilligers opgedeeld in 2 categorieën, te weten: nieuwe en klassieke vrijwilligers. Rinze behoort tot de laatste categorie. Want hij is inderdaad iemand die al jarenlang in dezelfde organisatie een taak uitvoert. En dat mag zeker gewaardeerd worden.
Tot slot. Op de vraag wat Rinze nou eigenlijk van de fusie vind, antwoord hij: “Wennen? Nee hoor, ik hef het altied al seit. Slaan die twee clubs bij elkaar. Het liefst had ik sien dat su alledrie samen gingen. Dan had je een mooi complex kregen. Maar ja… wie weet, ooit nog es in de toekomst. Van mij hoeft ut nou oek niet meer hoor, dit is oek mooi!”
Na het familieweekend van afgelopen juni werd het weer even stil op “de club”. Iedereen had dan ook even een paar weken rust. Zomerstop. Helaas voor Rinze kwamen daar een paar weken bij. De voorzitter wenst Rinze namens fc Harlingen dan ook heel veel beterschap en een zeer voorspoedig herstel toe.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda