Publiek winnaar in spektakelstuk Zeerobben

HARLINGEN - Alle ingredi?nten, die het voetbal tot een boeiend schouwspel maken zaten in de twee keer 45 minuten op het Oostersportpark tijdens het duel tussen de nummers 1 en 4. De thuisblijvers hadden weer eens ongelijk. Een onpartijdige toeschouwer zou voor de thuiswedstrijden van Zeerobben een seizoenkaart kopen, zoveel passie en spektakel brengt het team van trainer Inne Schotanus op de grasmat. Je hebt natuurlijk ook een tegenstander nodig, die aanvallen hoog in het vaandel geschreven heeft. Voeg daarbij een referee die meegaat in de strijd der titanen en op cruciale momenten discutabele beslissingen neemt. Het hoort allemaal bij een dergelijke botsing tussen twee elftallen, die aan elkaar gewaagd waren. Toen de kruitdampen opgelost waren stond er 4-4 op het scorebord. Zeerobben voelde zich bestolen en Blauw Wit ?34 had de eerste periodetitel opzak.

Vanaf minuut één had de toeschouwer ogen te kort om deze snelle wedstrijd te volgen. Kansen en mogelijkheden te over, maar voorlopig moest het publiek tot minuut tien wachten op de eerste goal. Marijn Helfferich bracht David van der Pol in stelling. David draaide goed weg van de tegenstander en liet keeper Dykstra kansloos vanaf de zestien meter. Nog geen drie minuten later maakte dezelfde speler de 2 – 0, scheidsrechter Souhuwat had een overtreding geconstateerd, dus ging dat feest niet door. Reinier van der Stap werd door de wederom stille, stuwende kracht Gideon Vellinga in de diepte gestuurd. Hij besloot af te geven op David, maar helaas stond David buitenspel. Het spel golfde op en neer en de gasten uit Leeuwarden kregen een gigantische mogelijkheid op de gelijkmaker, maar Jaap Oostra is beter in koppen dan met zijn voet, hij schoot hoog over. Tien minuten later, na een prima pass van Chekina Nzoko, stormden David van der Pol en Reinier van der Stap op het vijandelijke doel af. Daar waar iedereen dus ook de verdediger verwachtte, dat Reinier zou passen op David, besloot Reinier tot een formidabel schot van rand strafschopgebied, 2-0. Maar vermeldenswaardiger nog, dit was na drie jaren de eerste competitie treffer in de Groen Witte kleuren van de snelle rechtsachter.

Een meer overrompelende start van de tweede helft was nauwelijks denkbaar. Dylan Drent gaf meteen zijn visitekaartje af als vervanger van Allard Sym Sprenger. De inzet van David werd geblokt door Dennis van der Ree. Geen 3-0 , maar een halve minuut later 2-1 . De boomlange voorstopper Jaap Oostra zorgde voor verwarring in de Zeerobben defensie en de snelle Joni Greogoria liet Keeper Veenstra kansloos. Niets aan de hand twee minuten later een grote kans voor Dylan Drent. Maar keeper Dykstra brengt redding. Een verre uittrap van de goalie kwam op het hoofd van het geheime wapen van Blauw Wit ’34, gelegenheidsspits Oostra . Robbin Kleefstra wist wel raad met dit buitenkansje en in plaats van 3-1, stond er zomaar 2-2 op het scorebord. Even leek de wedstrijd te kantelen. De verdediging van de thuisclub maakte verkeerde beslissingen en de wedstrijd had zowaar binnen een kwartier op z’n kop kunnen staan. Maar Adnan Harhour stond een geweldig partij te verdedigen en hield Zeerobben op de been. Na een strakke pass over de hele wist Adnan Dylan Drent te bereiken. Op de voor hem karakteristieke wijze sneed hij het strafschopgebied binnen en met een harde schuiver moest Dennis Dykstra voor derde keer zijn hoofd buigen, 3-2 op een ogenblik, dat de wedstrijd alle kanten op kon. Een permanente dreiging vormde de lange bal op de reus Oostra. Met de behendige spelers als Greogoria en Musliu om hem heen bleven de Leeuwarders levensgevaarlijk. Maar Zeerobben liet zich ook niet onbetuigd, David van der Pol was een voortdurende bron van onrust in de blauw-witte verdediging en Dylan Drent en Reinier bezorgden hen ook handen vol werk. Het publiek zat op het puntje van de stoel. Wie zou deze titanen strijd winnen.

Met nog een kleine tien minuten te spelen leek Zeerobben het pleit in hun voordeel te beslechten. Uit een voorzet van Dylan kopte Reinier van der Stap op de lat en in de rebound was David van der Pol het slimst en wist de bal in de lege hoek te plaatsen. Een ogenschijnlijk comfortabele voorsprong. Toch ging het voor de thuisclub nog mis. Kort na de 4-2 kreeg Patrick van der Veen rood voor een pittige ingreep. Trainer Schotanus wisselde Frank ten Hoeve voor Jordy Torenbeek en probeerde zo de overwinning over de eindstreep te slepen. Echter, aldus Inne Schotanus, de wedstrijd wordt op details beslist, ook vanmiddag dus. Grensrechter Hendrik van der Pol had de vlag om hoog voor buitenspel, nadat Greogoria voor Arjen Veenstra opdook. De tot dan toe goed leidende scheidsrechter benadeelde Zeerobben en keurde het doelpunt toe. Met 4 – 3 en nog een paar minuten te spelen, geloofde Blauw Wit weer in een wonder. Zij kregen weer de referee mee op hun jacht naar de gelijkmaker. Eerst werd Daniël Kleiterp, ingevallen voor Marijn Helfferich, afgefloten na een twijfelachtige vlagsignaal, terwijl hij een vrije doorgang had naar het doel. Een minuut later lag de bal achter Veenstra in het net, nadat Reinier van der Stap in de heupzwaai was genomen, geen overtreding aldus de leidsman. Na goed aangeven van Jaap Oostra tikte Joni Greogoria zijn derde binnen. Hierna hadden beide teams nog mogelijkheden om alsnog de winst te stelen. De tijd zat erop en misschien, over de gehele wedstrijd beschouwd, was deze 4-4 ook wel terecht, al zal menig supporter daar anders over denken, gezien de dubieuze beslissingen in de slotfase.
Zeerobben laat na om dichter bij de top drie te komen en Blauw Wit’34 heeft de eerste periodetitel binnen , ondanks het eerste puntenverlies. Dat is de conclusie na 90 minuten voetbal van de bovenste plank tussen twee aanvallend ingestelde ploegen, waarin de gastheren toch wel het gevoel hadden het meest aanspraak op de overwinning te mogen hebben. Het talrijke publiek uit Harlingen en Leeuwarden werd getrakteerd op een fantastische partij voetbal met veel mooie doelpunten, wat wil je nog meer op een nazomerse herfstmiddag in november.
Zeerobben: Arjen Veenstra, Chekina Nzoko, Adnan Harhour, Patrick van der Veen, Allard Sym Sprenger (45e min. Dylan Drent), Gideon Vellinga, Reinier van der Stap, Patrick Amels, David van der Pol, Frank ten Hoeve (80e min. Jordy Torenbeek), Marijn Helfferich (68e min. Daniël Kleiterp).