Sport

Kwartfinale turnen dames

Door Jeroen Pietersma
Komend weekend, 11 en 12 maart, is in Harlingen de kwarfinale NK turnen dames. Afgelopen weekend was er een zelfde soort toernooi in Reusel. In totaal worden alle turnsters die meedoen verdeeld over drie wedstrijden. Per niveaugroep gaat het in totaal om tussen de 40 en 80 turnsters. Dit is afhankelijk van de aanwas in de gymclubs in Nederland.

Voor V&K Stenen man moest Chantal Hietkamp naar Zuid Nederland afreizen om haar wedstrijd te turnen. Dit had te maken met het niveau waar ze in turnt. Helaas is het haar niet gelukt door te dringen tot de halve finale. Het is te merken dat de tegenstanders in het deelnemersveld bij turnen steeds sterker worden. Dit zie je overigens in veel takken van sport. Debet aan deze niveauontwikkeling is het feit dat steeds meer clubs in hun woonplaats de beschikking krijgen over een turn- en gym specifieke sportlocatie.
Ook in Friesland zijn de afgelopen tijd meerdere locaties gerealiseerd (Sneek, Joure, Dokkum, Veenwouden). Goede omstandigheden wekken, zo blijkt, een aantrekkingskracht op voor de clubs en mede hierdoor groeien veel clubs en kunnen ook meer trainers aangesteld worden. Daarnaast is het mogelijk om op jonge leeftijd al moeilijke elementen te trainen. Denk hierbij aan het gebruik van valkuilen (voor sprong en brug) en een goed geveerde vloer voor de vloeroefeningen.
Vanuit Harlingen kan dit alleen wanneer er (af en toe) getraind wordt in Sportstad Heerenveen. Het is daarom heel lastig het landelijke niveau bij te houden. Toch doen ze met een groepje turnsters nog steeds mee op landelijk niveau. En daardoor is het ook mogelijk een dergelijk groot toernooi naar Harlingen te halen. Een uniek evenement voor deze regio. Aanstaand weekend doen drie turnsters van V&K Stenen Man mee aan de kwartfinale in de Waddenhal. Emma Petersen, Senna de With en Berber Koornstra mogen zaterdag aantreden. Een thuiswedstijd en maakt deze competitie ook heel bijzonder.

De wedstrijden van aanstaande zaterdag en zondag zijn toegankelijk voor alle belangstellenden. Natuurlijk zullen veel familieleden en bekenden van de deelnemers het toernooi bezoeken, maar het is ook een mooie kans voor iedereen die van gym en turnen houdt een wedstrijd van dichtbij mee te maken. Dat het een bijzonder spektakel wordt dat is zeker. Dus bij deze is iedereen die dit een keer wil meemaken van harte uitgenodigd. De entree is voor volwassenen 5 euro en voor kinderen tot 12 jaar 3 euro en wordt gebruikt om de kosten van het toernooi te dekken. Het wedstrijdschema met de groepsindeling is te vinden op www.kngu.nl onder het menu wedstrijden en uitslagen.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda