Sport

Henk, Erwin en Willem winnen zware fondvlucht Chateaudun

Door Jeroen Pietersma
De Afdeling Friesland van de NPO loste de postduiven afgelopen zaterdag in Chateaudun, op ongeveer 635 kilometer van Harlingen. Voor Hok Dijkstra van Velzen werd dit voor de tweede achtereenvolgende week een ware zegetocht.

Fondvluchten worden gevlogen over afstanden van meer dan vijfhonderd kilometer. Niet alle leden van postduivenverenigingen beschikken over duiven die dergelijke afstanden met enige snelheid kunnen afleggen. Donderdag 23 juni jongstleden waren daarom slechts vijf leden van PV De Postduif aanwezig in het inkorflokaal aan de Grettingalaan om in totaal 53 duiven mee te geven voor de derde fondvlucht van dit seizoen. En het werd een echte fondvlucht, waarbij de duiven al om 07.30 uur werden gelost en de laatste prijsduif in PV De Postduif pas om 20.07 uur werd geklokt. De Friese duiven kregen onderweg te maken met regen en zijn naar alle waarschijnlijkheid massaal door Noord-Holland getrokken en over de Waddeneilanden. Toen de computerklokken om 21.00 uur werden uitgelezen, waren alle duiven nog lang niet in Harlingen teruggekeerd. Gelukkig was het zondagochtend prima weer zodat de duiven toen alsnog op hun thuishok konden geraken. 

De eerste duif van PV De Postduif werd zaterdag om 17.00 uur geklokt op het Hok Dijkstra van Velzen. Met een gemiddelde snelheid van 1114 meter per minuut werd deze duivin uit 2014 eerste in de vereniging, derde in CC Harlingen en 15e in Samenspel De Kuststrook. Henk, Erwin en Willem hadden niet alleen de nummer één op hun hok maar hadden bovendien nog vier andere duiven bij de eerste tien in de vereniging. Hoe zwaar deze vlucht was, blijkt uit het gegeven dat er tussen de eerste prijsduif en de achttiende en laatste prijsduif ruim drie uren zaten. De snelste duif van Harlingen zat bij Peter Jaarsma die lid is van de duivenvereniging in Bolsward: 1138 meter per minuut. Een duif van de combinatie Sijbesma Klaver uit Tzummarum stak alle duiven in de omgeving meters voorbij met een gemiddelde van 1220 meter per minuut: dit leverde de combinatie een tweede plaats op in de gehele Afdeling Friesland.

Tussenstanden Fondkampioenschap 2016
Na drie fondvluchten in dit seizoen gaat Hok Dijkstra van Velzen onaangewezen en aangewezen royaal aan kop. Onaangewezen volgen Gebroeders Heeres & Zoon en Sjouke van der Boom op gepaste afstand. Aangewezen zijn dit Sjouke van der Boom en Gebroeders Heeres & Zoon. In het Duifkampioenschap Fond gaat een jaarling doffer van Gebroeders Heeres & Zoon aan kop, op korte afstand gevolgd door een jaarling doffer van Sjouke van der Boom.

Van Smeden IJzerwaren vluchtsponsor
De vlucht van dit weekend werd gesponsord door buurman Van Smeden, de Harlinger handel in ijzerwaren, gereedschappen en bouwbeslag aan de Grettingalaan. Uiteraard ging de eerste sponsorprijs naar Hok Dijkstra van Velzen. De tweede prijs was voor de vijfde duif en die ging naar Gebroeders Heeres & Zoon. De derde prijs was voor de tiende duif en die ging naar Sjouke van der Boom die trouwens niet had te klagen over zijn prestaties op deze vlucht, met de tweede duif en drie bij de eerste tien.

Volledige uitslag PV De Postduif vlucht Chateaudun, 25 juni 2016
Hok Dijkstra van Velzen (8/30) 1, 3, 4, 6, 8, 13, 14, 17
Sjouke van der Boom (5/8) 2, 9, 10, 11, 16
Jan, Willem en Frederik Heeres (4/8) 5, 7, 12, 18
Rinnie & Arjen Riem (1/5) 15

|Doorsturen

Buienradar



Agenda