Geel Wit verslaat fc Harlingen op karakter

HARLINGEN - De wedstrijd tussen de fc Harlingen en het Amelander Geel Wit zou je kunnen omschrijven als een echte thriller. Afgezien van het voetbal wat van beide teams niet geweldig was, was er voor de toeschouwers van alles te beleven. Het scoreverloop was ongekend. Hoewel de Amelanders na een kwartier in de tweede helft tegen een 3-1 achterstand aankeken en de wedstrijd in het voordeel van fc Harlingen beslist leek, pakte het toch heel anders uit. Uiteindelijk stond na honderd minuten voetbal een 4-5 stand op het scorebord en zal de terugreis naar het eiland zeer prettig zijn geweest. Een gelijkspel zou de verhouding beter hebben weergegeven.

De eerste tien minuten was fc Harlingen meer in balbezit. In de 3e minuut mocht Ralf van Hurck een vrije trap nemen op zo'n 25 meter van het Geel Wit doel.Zijn schot werd door keeper Smit gekeerd. Dat deed hij even later opnieuw op een schot van Kevin Jaarsma. Hierna ging het initiatief meer naar de tegenstander en het was Albert Nieuwenburg die maar net redding kon brengen door de bal tot corner te verwerken. Geel Wit beschikt over een paar snelle spitsen en als die eenmaal in de diepte werden aangespeeld werd het erg gevaarlijk. Gelukkig beschikt de fc Harlingen over een snelle verdediger . Sjouke Bootsma moest daarom geregeld een sprintje uitvechten met de spitsen. Toch zouden de Harlingers de leiding nemen. In de 23ste minuut wist Kevin Jaarsma vanaf rechts doeltreffend uit te halen en de bal verdween in de rechter beneden hoek, 1-0. Lang kon de thuisclub niet genieten van deze voorsprong. Een minuut later kopte verdediger Mark Molenaar ,geheel vrijstaand ,uit een corner de 1-1 onhoudbaar in. Maar fc Harlingen wachtte niet lang met een antwoord. Een mooie aanval via Barry Hamstra en Kevin Jaarsma over links werd na een mooie voorzet van Kevin prima ingekopt door Justin Attema en zo nam de fc Harlingen in de 27ste minuut weer de leiding, 2-1. De verdediging van Geel Wit zag er hierbij niet goed uit en dat kostte Glenn Kienstra zijn plaats en hij werd vervangen door de wat robuustere verdediger Johan Kolk. Albert kreeg ook nog geel op een niet zo handige overtreding op Micha Metz. Het voetbal werd er niet beter op, veel lange ballen en vaak ook onzuiver. Geel Wit moest alweer wisselen. De geblesseerde Piet Kiewiet werd vervangen door Jurjen Metz. Achterin hadden de Harlinger verdedigers het soms best moeilijk. Anne Schaap stond zijn mannetje wel, maar nam soms te veel risico en speelde vaak de diepe bal. Matheusz Ype had het moeilijk om de juiste verdedigende positie in te nemen. Vlak voor de rust leek Justin nogmaals te scoren, maar verdediger Mark Molenaar tikte de bal met een sliding correct voor Justin weg. Er resteerde alleen nog een corner. Rust 2-1.
De twee teams begonnen ongewijzigd aan de tweede helft. In het begin ging het spel wat op en neer .In de 50ste minuut beging Anne een overtreding even buiten de zestien, maar doelman Tetze Helvrich redde bekwaam. Het leek wel of de fc Harlingen wat gas terug ging nemen, er werden vooral verdedigend teveel fouten gemaakt. Door een verdediger van Geel Wit werd een overtreding op Justin gemaakt op 20 meter van het doel. De vrije trap werd prima ingeschoten door Kevin, keeper Smit tikte de bal corner en voorkwam zo een doelpunt. De corner werd goed genomen door Lee-Roy Purvis en dat leverde opnieuw een corner op, nu aan de linkerkant. Jorik Erents nam die uitstekend en Barry scoorde met het hoofd de 3-1 in de 56ste minuut. Hierna dachten een aantal spelers van fc Harlingen dat de buit binnen was, maar Geel Wit gaf zich niet zomaar gewonnen. Vijf minuten later maakt een Geel Wit spits hands en ook een verdediger van de thuisclub. De scheids gaf aan de tegenstander een vrije trap tien meter buiten de zestien en het was Micha Metz die snoei hard langs de driemansmuur de bal in het doel schoot en zo voor de aansluitingstreffer zorgde,3-2.Door slecht verdedigen werd het even later gelijk. Spits Sander Hekkelman was iedereen te snel af en scoorde beheerst de gelijkmaker, 3-3. In de 70ste minuut werd spits Justin Attema vervangen door verdediger Stefan Adema .Anne Schaap schoof door naar het middenveld. Kevin Jaarsma kreeg nog wel enkele mogelijkheden om fc Harlingen weer op voorsprong te zetten , maar hij faalde. Ralf van Hurck werd gewisseld en Sander Zeilmaker nam zijn plaats in. Toch zou de thuisclub weer op voorsprong komen ,een goede combinatie tussen Barry en Kevin werd door de laatste prima ingeschoten,4-3. In de 85ste minuut breekt spits Hekkelman door, doelman Helvrich komt zijn doel uit om de bal de pakken. Beiden komen tegelijk aan de bal. De scheidsrechter vond dat de doelman een overtreding maakte en legde de bal op de stip. Micha Metz schoot de penalty onberispelijk in, 4-4. Dit leek de eindstand te worden, maar de scheids liet nog 10 minuten doorspelen en dat waren niet de beste minuten van de leidsman. Hij onthield de thuisclub een duidelijke penalty. Barry werd door een verdediger aan zijn arm getrokken binnen de zestien, voor iedereen zichtbaar, maar de scheids wuifde het weg. En dan gebeurt toch nog het bijna onmogelijke, in de 96ste minuut scoort Bente Bonthuis voor de Amelanders de winnende vijfde treffer. Zo verliest fc Harlingen onverdiend met 4-5 en zit duidelijk in de hoek waar de klappen vallen.