Fc Harlingen en Nicator in evenwicht

Het zou mooi zijn geweest als afgelopen zondag de fc Harlingen, uitspelend bij het Leeuwarder Nicator, weer eens de drie punten zou pakken. Tot vier minuten voor het einde van de reguliere speeltijd leek dat ook te lukken. Toen gaf de nadrukkelijk aanwezige scheidsrechter Kats een onterechte vrije trap aan Nicator, Stefan Adema maakte een perfecte sliding en speelde zo de bal over de zijlijn. De leidsman dacht er anders over en op zo?n 20 meter links van het Harlinger doel, een prachtige plek voor een vrije trap, verzilverde Nicator dit cadeautje. Fc Harlingen had, gezien het aantal kansen, moeten winnen, maar ook dit keer zat het negatieve fenijn weer in de slotminuten.

Eindelijk hadden de trainers Zeilmaker/Bouma een volledige selectie tot hun beschikking. Ook Barry Hamstra was weer van de partij, hij startte op de reservebank evenals Sjouke Bootsma. In het begin van deze niet al te beste wedstrijd was het wat aftasten van beide kanten. Wel werd vooral door Nicator de lange bal gehanteerd en ook gingen ze stevig de duels in. Toch zou na zes minuten de beste kans voor de fc Harlingen zijn. Ralf van Hurck gaf een diepte pass op Kevin Jaarsma, deze was zijn directe tegenstander te snel af, deed als verder prima, maar schoot alleen voor de keeper wel net naast. Weg kans.
Even later was er een mooie aanval via Jorik Erents, Kevin en Freek Töpfer, maar de bal verdween hoog over. De scheidsrechter floot veel voor al dan niet terechte vrije trappen. Zo kreeg Nicator tot twee maal toe op de rand van de zestien een vrije trap, een gevaarlijke plek dus. Gelukkig keerde de muur en doelman Tetze Helvrich de ingeschoten bal. Een tegenstander kreeg geel voor de zoveelste overtreding onder andere op Justin Attema, die het moeilijk had met zijn tegenstander en het zware veld. Sander Zeilmaker moest als verdedigende middenvelder veel werk verzetten, maar dat is Sander wel toevertrouwd.
Jorik zette na een kwartier vanaf rechts goed voor, maar iedereen miste de bal. Na 25 minuten wordt er een overtreding gemaakt op Ralf, maar krijgt de vrije trap tegen en toen hij daar wat van zei, kreeg hij geel. Kevin komt erop links ook een keer langs, maar in plaats van voor te geven schiet hij zelf in het zijnet. De achterhoede van de fc Harlingen moest vooral attent blijven bij de hoge ballen en er is door Albert Nieuwenburg als voorstopper heel wat weg gekopt, even als Stefan.
De backs Matheusz Ype en Ane Schaap, niet geheel fit, hadden het soms moeilijk tegen hun felle tegenstanders, maar bleven fier overeind. Tetze moest ook een paar keer handelend optreden en door een slechte uittrap veroorzaakte dit wat paniek achterin. De keeper van Nicator, good-old Feike Wilpstra, had het drukker dan Tetze, maar hield zijn doel ook schoon en zo werd er gerust bij de stand 0-0.
Na de rust komt Barry Hamstra na enkele maanden, weer binnen de lijnen als vervanger van Justin Attema. Samen met Freek en Kevin vormt hij nu de Harlinger voorhoede. In de 49e minuut komt Kevin op links in balbezit, speelt de tegenstander de bal door de benen en zet voor op Freek. Zijn schot wordt echter gekeerd door de keeper. Diezelfde Kevin zet daarna weer scherp voor, maar er is niemand voor het doel om af te ronden. Barry probeert vanaf de achterlijn de keeper met een mooie lob te verrassen, maar deze pakt ternauwernood de bal.
In de 60e minuut wordt Jorik vervangen door Sjouke Bootsma. Het voetbal wordt er van beide zijden niet beter op, hoewel fc Harlingen meer probeerde te combineren. In de 62e minuut belandt een verdwaald schot van Nicator op de lat boven Tetze. Fc Harlingen is hierna fel in de aanval. Barry Hamstra komt in kansrijke positie dicht bij het doel. Hij wordt neergelegd door de doelman, maar scheidsrechter Kats die dichtbij stond liet gewoon door spelen. In de 72e minuut leek fc Harlingen op voorsprong te komen. Kevin ging weer alleen af op de keeper, maar met een uiterste krachtinspanning tikte de keeper de bal uit de linkerhoek. Toch zou het de fc Harlingen lukken om op voorsprong te komen. Een vrije trap van Kevin op zo’n 40 meter van het doel op rechts, bereikte Freek die hoog boven iedereen uit, de bal feilloos in de linkerbovenhoek kopte. Je zou zo denken, dit is de beslissing maar niets is minder waar. Eerst werd Ane nog vervangen door Lee-Roy Purvis en dan komt daarna de omstreden vrije trap in de 86e minuut. De nummer tien van Nicator, Melvin Hempenius, plaatste zich achter de bal en schiet vanaf twintig meter de bal in de rechter kruising, 1-1. Een grote teleurstelling voor alles wat fc Harlingen is. Opnieuw worden er onnodig punten verspeeld. Het is jammer dat er teveel goede kansen niet benut worden en dat op het eind van de wedstrijd een voorsprong wordt weggeven.
Zondag komt de koploper St. Anna op bezoek, uit werd onterecht verloren, dus alle reden om ze nu te verslaan.