Sport

De Heeren van Harns actief op golftoernooi

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN ? Voor de eerste keer werd dinsdag een ?invitatie-golftoernooi? gehouden voor leden van ?De Heeren van Harns?. Vanaf 10.30 uur kwamen 24 sportievelingen op golfclub De Groene Ster te Leeuwarden, om zich voor deze bijzondere wedstrijd te melden.

Uiteraard had de organisatie, bestaande uit Barney Booij, Jan de Valk en Frans van der Sluis, gezorgd voor een heerlijk bakje koffie en iets lekkers. De meeste matadors waren in Leeuwarden niet geheel onbekend. Barney Booij traint hier regelmatig en boezemt veel ontzag in bij zijn collega-golfers. Noem Meindert Dijkstra en alle deuren gaan voor je open.
Jetze Pascal had in maanden niet getraind, maar was wel aanwezig. Hij had drukke dagen achter de rug aangezien één van zijn dochters in het huwelijksbootje stapte en Jetze één dag later zijn 75e verjaardag vierde. En dan gaat de leeftijd zeker een rol spelen. Maar het is de oud-Harlinger ouwe seun beslist niet aan te zien. Ook Cleem Heeger had de stoute schoenen aangetrokken. Zijn steun en toeverlaat Janneke was er nu niet bij om hem technische adviezen te geven. Er mogen nu eenmaal geen dames bij de club. Maar desondanks speelde Cleem een puike partij.

Helaas waren de weersomstandigheden een beetje somber, met af en toe wat motregen. Dat belette voorzitter Barney Booij niet om klokslag 11.45 uur iedereen welkom te heten. Er waren twee sponsoren die deze wedstrijd mogelijk maakten. Jetze Pascal had voor de winnaar een (wissel)bokaal beschikbaar gesteld, die in de prijzenkast van Ajax en Feyenoord niet zou misstaan. Wiebe van der Meulen had er voor gezorgd, dat er op deze dag gespeeld kon worden. Niets stond dan ook meer in de weg om het startsein te geven. Terwijl de torenklok van het nabij gelegen Tietjerk twaalf sloeg, waren de deelnemers goed geluimd op weg naar hun holes.

Door het natte gras moesten de golfers hun slagtechniek wat bijstellen. Jan Vijver en ook Rinus Weima sloegen deze middag heel contentieus. Zij sloegen nooit zomaar een bal, maar zorgden dat elke bal een doel had. Of het op de driving range, chipping green of putting green was, altijd werd voordat de slag viel bepaald wat ze uiteindelijk wilden bereiken. Maar dat gold voor meer golfers.
Amelander Foppe Oreel speelde behoudend en nam geen extra risico’s. Speelde naar het midden van de fairway en het midden van de green. Liet de bal iets meer vliegen waar hij hem normaal liever zou laten rollen. Foppe nam duidelijk de tijd om aan de (vochtige) omstandigheden te wennen. Uiteindelijk zou hem dit de meeste winst opleveren.

Rond 16.30 uur waren ‘De Heeren van Harns’ uitgespeeld en kon wedstrijdsecretaris Jan de Valk onder een gezamenlijke borrel de uitslag bekend maken. Er was maar één ding waarin de sportievelingen geïnteresseerd in waren: “Wie neemt de wisselbokaal mee naar huis.” Uiteindelijk kon Jan de Valk bekendmaken dat deze als eerste was gewonnen door Foppe Oreel, wat hem op een applaus kwam te staan. Voorzitter Barney Booij liet weten dat gezien het succes van deze dag, ook volgend jaar dit toernooi zal worden gehouden. Hij hoopt dan ook dat iedereen hier dan weer bij aanwezig zal zijn. Tot slot werd er nog van een eenvoudig, doch voedzame maaltijd genoten.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda