Voetbal

Dames fc Harlingen van zevental naar elftal

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN ? Bij fusieclub Harlingen worden de zaken grondig aangepakt. Met name bij de damesvoetballers wil het bestuur de nodige stappen zetten, om de zeventallen uit te breiden naar elftallen. Het is bekend dat steeds meer meisjes voetbal ontdekt hebben. Zij beleven iedere week veel plezier aan hun sport.

Om alles goed te begeleiden is Lisa Ligthart (43) bereid gevonden om als interim-trainer de eerste aanzet te geven om alles bestuurlijk goed op de rails te zetten. Lisa kan zelf ook bogen op een voetbalcarrière van 30 jaar. Geboren in Engeland, waar de voetbalfaciliteiten voor dames in die tijd heel slecht waren. Toen zij met haar ouders naar Nederland emigreerde, meldde Lisa zich direct aan bij rkvv Robur. “Hier waren al heel veel meiden die aan voetbal deden. Op een gegeven moment had Robur de grootste afdeling meisjes/dames van Friesland.” Lisa begon bij Robur in de 5e klasse. Haar talent en scorend vermogen vielen op en weldra werd ze gescout door mensen van de Leeuwarder voetbalvereniging MKV. Korte tijd later mocht ze meevoetballen. “Een hele overgang”, weet Lisa zich nog te herinneren. “Van één keer per week trainen, moesten we nu drie keer in de week trainen. Maar ik had het er graag voor over. Uiteindelijk speelden we op landelijk niveau tegen clubs uit Amsterdam en Rotterdam, zelfs een oefenwedstrijd tegen het Nederlands dameselftal, die we overigens met dubbele cijfers verloren. Ook hebben we wedstrijden in Amerika gespeeld. Als spits heb ik veel doelpunten gescoord. Het was écht een supertijd, waar ik nog steeds met heel veel plezier aan terug denk.”

Met dertig jaar voetbalervaring wil Lisa het meisjes en damesniveau bij fc Harlingen graag op een hoger plan brengen. Met name de dames van 12 tot 20 jaar is een categorie die bij fc Harlingen aan de magere kant is. “Door studie en vertrek naar elders is hier sprake van een onderbezetting en we willen sportieve dames oproepen zich aan te sluiten bij onze voetbalvereniging.” Lisa vindt het belangrijk dat naast het voetballen er ook gezelligheid gecreëerd wordt en ook het teamgevoel aanwezig is. “Elkaar steunen als er problemen zijn, een hechte vriendinnengroep en er voor elkaar zijn, dat vind ik belangrijk.”

In het tweede helft van seizoen 2014-2015 gaan twee zeventallen over naar een elftal. Vanaf 15 jaar zullen ruim twintig dames in één groep twee keer per week trainen. Verder zal er vanaf eind maart tot de schoolvakantie een extra training gegeven worden voor E-spelers, zowel jongens als meisjes. CIOS-studenten zullen door middel van een verslag de verrichtingen van de voetballers gadeslaan in de voorbereiding van zevental naar elftal. Dit om de trainers advies te geven en zo nodig extra aandacht aan het kind geven. “Ook willen we de komende periode meer meisjes proberen te werven”, zegt Lisa. “In april gaan we een vriendinnendag houden.”
Eén belangrijke prioriteit noemt Lisa het per direct aantrekken van een leidster. Iemand die enthousiast is en het leuk vindt om met de meiden om te gaan. Van september tot eind mei een leuke zaterdagmiddagvulling en tijdens wedstrijden de dames begeleiden samen met een leider en trainer. Een profielschets staat op www.fc-harlingen.nl. Tenslotte nog een oproep van het hele damesteam: Kom ons zaterdag aanmoedigen bij de allereerste thuiswedstrijd van fc Harlingen Dames 1 tegen DTD, aanvang 14.00 uur.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda