Sport

Bridgeclub Ready viert 75-jarig bestaan

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN ? In Stadsschouwburg Trebol vierde Bridgeclub Ready zaterdag het 75-jarig bestaan. De Bridgeclub is ontstaan in 1942 in de laatste wereldoorlog. Op het gebied van ontspanning was er in die oorlogsjaren niet veel te beleven. Wel was er een tennisclub Ready. De tennisspelers moesten soms op hun beurt wachten voordat ze de baan op konden. Om de tijd te verdrijven begonnen enkele leden tussendoor te bridgen. Dat vonden ze zo leuk dat ze besloten om een bridgeclub op te richten. Dat werd dus Bridgeclub Ready.

Dinsdag 3 oktober zette de Bridgeclub nog een advertentie in de Harlinger Courant met de oproep aan oud-leden om dit 75-jarig bestaan mee te komen vieren. De opkomst zal daardoor vast niet veel groter zijn geweest want wie eenmaal lid is, zal dat meestal ook blijven. Want bridgen is een beetje verslavend. Tot op hoge leeftijd werd door de leden gebridged. Zelfs 90 jarigen deden nog mee. Op dit ogenblik heeft de club 131 leden. Dat is vroeger wel eens meer geweest. Dus nieuwe leden zijn altijd welkom.

In de beginjaren moesten de scores allemaal handmatig worden uitgerekend. De rekenmeesters trokken zich na afloop van de bridgeavond terug in hun rekenkamer. De dames en heren bridgers konden in afwachting van de uitslag nog een consumptie nemen. Dat is tegenwoordig helemaal anders. Alles gaat in de computer. Dat wil niet zeggen dat er geen fouten worden gemaakt. Als de scores verkeerd door de bridgers worden ingevuld moet de wedstrijdleider tot zijn ergernis soms vele correcties doen.

Er was zaterdag een receptie waar ook wethouder Maria le Roy als vertegenwoordiger van de gemeente Harlingen de jubilerende bridgeclub toesprak. Zij memoreerde nog even aan het succesvolle project Denken en Doen van enkele jaren geleden. De gemeente had dit project mede gesubsidieerd. Ook nu kon zij een subsidie toezeggen.

Ook aan het woord kwam de heer Brouwer die namens de Nederlandse Bridgebond (NBB) Bridgeclub Ready feliciteerde als een van de oudste clubs in het land. De wedstrijdleider van de Bridgeclub, Siem de Boer, werd op een bijzondere manier in het zonnetje gezet door de heer Lausberg van het district Friesland van de NBB. Vanwege de opmerkelijke prestaties van de heer De Boer kreeg hij een kei uitgereikt. Deze onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die zich verdienstelijk maken voor het bridgen in het algemeen en Bridgeclub Ready in het bijzonder. Die verdiensten liggen op het vlak van wedstrijdleiding, arbitrage en organisatie van de club: ‘een terechte kei van een vent!’

Na de receptie werd om 18.00 uur een warm en koud buffet geserveerd. Hierna kwam echter de hoofdschotel: bridgen! Als aardige onderbreking van het bridgen had de heer Smeding nog een quiz georganiseerd waarmee enkele prijsjes te verdienen waren.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda