Nieuws

14.000 Parkeerplekken voor Tall Ships Races

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Er hebben zich inmiddels 41 tallships aangemeld voor de Tall Ships Races, waarvan vijftien groter dan 40 meter. De organisatie verwacht 350.000 bezoekers, van 3 tot en met 6 juli 2014, als Harlingen starthaven is voor de Tall Ships Races. Rond Harlingen komen 14.000 parkeerplekken, en mochten er veel meer auto?s komen, dan wordt de N31 ingezet als parkeerplaats.

Dat vertelde projectdirecteur Cor Boots van Stichting Harlingen Sail afgelopen woensdag op het stadhuis. Boots kwam de gemeenteraad bijpraten over de stand van zaken. De stichting verwacht dat er uiteindelijk zestig tot tachtig tallships meedoen, met 3000 opvarenden met 30 nationaliteiten, waarvan de helft ‘trainees’; jongeren die een ‘ocean of experience’ opdoen.

Harlingen Sail heeft inmiddels 230 trainees. Hoofdsponsor Omrin heeft er veertien ‘geadopteerd’ op basis van een goed plan voor de aanpak van afval op zee en in havens. Twee plannen worden mogelijk uitgewerkt.

Tijdens de Tall Ships Races zijn er diverse optredens, op podia aan de Vissershaven/Industriehaven, op het strand en op de Grote Bredeplaats. Verder kermis op de Schritsen, het grootse reuzenrad van Nederland aan de haven en een echte flight simulator.

Er komt een extra groot straattheater, demonstraties van de SAR heli, groot vuurwerk en een flyboard show (mensen die met behulp van waterjets boven het water zweven). Verder sluit de Dong Solar Challenge zich twee dagen aan bij de Tall Ships Races en er komt een zakelijke haven- en offshorebeurs met mogelijk een technische banenbeurs.

De organisatie is nog niet klaar met het programma. Mogelijk komen het Tros Muziekfeest en onderdelen van Oerol naar Harlingen. De organisatie is ook nog in gesprek met Compagnie Carabosse, een Frans gezelschap dat met bijzondere vuurverlichting een stad een overweldigende aanblik geeft.

De parkeerterrein komen rond Harlingen te liggen: bij de industriehaven, op Oostpoort, bij camping de Zeehoeve en bij Kimswerd. Er rijden pendelbussen tussen de parkeerterreinen en de stad.

De binnenstad wordt mogelijk afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. De politie overweegt ook de terminal van Doeksen niet bereikbaar te maken voor auto’s om verkeerschaos te voorkomen. Er wordt dan een transferium ingericht voor eilandbezoekers. Zij zullen namelijk voor extra drukte zorgen, aangezien de Tall Ships Races in de eerste week van de zomervakantie vallen.

Naar verwachting zullen alle Harlinger (jacht)havens volledig vol liggen met schepen. De politie overweegt verder een drone in te zetten voor ‘crowd control’. Enkele telecomproviders zullen steunzenders in Harlingen plaatsen zodat mobieltjes goed blijven werken. Er komt ook een festival-app.

De organisatie moet op financieel gebied nog een slag maken, maar sponsors staan in deze tijd niet te trappelen. Boots: “Er lopen nog heel veel gesprekken. Het evenement kan uitgevoerd worden, maar voor de slagroom hebben we nog financiële middelen nodig.”

|Doorsturen

Buienradar



Agenda