Sport

Biljarters De Lichtboei te sterk voor Centraal

HARLINGEN - Tweemaal per seizoen spelen de biljarters van De Lichtboei en Hotel Centraal tegen elkaar, in een uit - en thuiswedstrijd. Dit keer kwamen de spelers van Centraal naar De Lichtboei en in april volgt dan de wedstrijd in Centraal. Van de dertien gespeelde partijen won De Lichtboei er acht en Centraal dus maar vijf. Met een toepasselijk woordje reikte de voorzitter van Centraal, Henk Metz, de wisselbeker uit aan de voorzitter van De Lichtboei, Freddie van der Ven die daarna Fenna en de tegenstanders bedankte. 

Het zijn heel vaak spannende wedstrijden en het huisvoordeel speelt een grote rol. Bij De Lichtboei spelen ook twee dames en die weten van wanten. Omdat er maar één biljarttafel is, worden de partijen ingekort tot de helft + 3. Anders wordt het helemaal nachtwerk en dit is ook beter voor de volgende ochtend.

 

De Lichtboei begon sterk. Theo Zijlstra bleek twee keer een echte sloper te zijn voor Centraal. Eerst versloeg hij de toch niet zwak spelende Richard Zeinstra. Deze had zich wat anders van deze avond voorgesteld. Marcel van der Meer nam het op tegen Ido Homminga. Marcel deed het uitstekend en versloeg Ido ruim. Wil van der Starre speelde tegen Harrie van der Slacht en bij de laatste lukte niets en zo kon Wil uitlopen naar een ruime overwinning. Dit waren dus al drie winstpartijen voor De Lichtboei.

 

Even gloorde er weer hoop voor Centraal toen Jan Jorna het onderspit moest delven tegen de uitstekend spelende Theo Outhuyse die ook nogal wat meer caramboles moest maken. Fenna van der Vlies was niet opgewassen tegen Frank Ploeg, hoewel het nog even spannend leek te worden en zo kwam Centraal dichterbij. De andere dame in het biljartgezelschap Monique Velis deed het tegen Henk Metz beter. Henk leek op de overwinning af te gaan maar met nog twee caramboles te maken, stokte het en verloor hij van zijn prima spelende tegenstandster. Leo Rinkel was ook in vorm en wist Nico Outhuyse, toch ook geen kleine jongen in de biljartsport, ruim te verslaan. Zo groeide langzaam de voorsprong van De Lichtboei.

 

Voor zijn tweede wedstrijd nam Theo Zijlstra het op tegen Corrie Hobma, weer duidelijk aanwezig. Toch geldt nog steeds de zin uit hand in hand kameraden: geen woorden maar daden. Theo versloeg ook Corrie die in de nabeurt twee caramboles tekort kwam. Hessel Engbringhof en Theo Kalksma maakten er een mooie partij van. In het begin dacht Hessel Theo te kunnen verslaan. Het bleek ijdele hoop. Theo won gedecideerd. Frans Seinen kon het niet bolwerken tegen een ontketende Sybren Klein, die één van zijn beste wedstrijden speelde en Frans gedesillusioneerd achterliet.

 

Toch weer twee overwinningen voor Centraal. De partij Frits Werther tegen Jan Faber was een wedstrijd die als Frits speelt, altijd wat langer duurt. Hij neemt alle tijd en praat met zijn tegenstander over de mooie carambole die hij zo juist maakte, misschien om de tegenstander af te leiden. Het werkte wel, hij won. Leo Rinkel moest ook nog een keer aan de bak tegen Foppe W. Molenaar. Deze laatste speelt beter toneel dan dat hij deze keer biljartte. Ook Foppe verloor.

 

Het slot van de avond was de strijd tussen twee gerenommeerde biljarters, Freddie van der Ven en Guus Gerritsen van der Hoop. Het ging eerst gelijk op en toen had Guus zijn ‘nocht’ en maakte een serie van 21. Dat was voor Freddie de genadeklap. Centraal sloot de avond dus winnend af, maar dus niet in de eindstand. Na afloop bleef het nog lang gezellig en de spelers van Centraal spraken toen al over revanche op 16 april als De Lichtboei op bezoek komt.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda