Sport

34e Topspin Open Harlinger Halkampioenschappen afgesloten

“Het is volbracht”, kon organisator Ronald Vonk de bomvolle kantine van tennisvereniging Ready afgelopen zondag, eerste Paasdag, meedelen. Naast blijdschap hoorden de aanwezigen ook iets van opluchting in Ronalds stem, want het is een megaklus om een recordaantal van 128 tennissers te verdelen over twee banen gedurende dit tiendaagse toernooi. Het Topspin Open Harlinger Halkampioenschap barst uit zijn voegen, wat zijn populariteit bewijst, maar het betekent ook dat er helaas mensen teleurgesteld moesten worden. Eerder inschrijven is dan ook de tip voor volgend jaar.

De populariteit van dit toernooi is niet alleen toe te schrijven aan de nieuwe sponsor, Topspin Nederland, waar werkelijk alles op tennisgebied te koop is, of aan de gezellige sfeer in de kantine, door de vrijwilligers daar, maar vooral ook door de altijd aanwezige man aan de knoppen, Ronald Vonk.

 

Winnaar bij de Heren Enkel A, Arne Iwan Gartz (hij versloeg in de finale Alexander Bouwer) gaf daarom ook in zijn slotwoord aan, dat het aanstekelijk enthousiasme van Ronald, één van de belangrijkste redenen was voor zijn komst naar Harlingen. Arne had het overigens niet makkelijk in de finale. Pas in de super tiebreak kon hij met 10-5 de beker veilig stellen.

 

Mottenballen

Michel Roozen had zich eerder die week achter de karaokemachine ontpopt tot een niet van echt te onderscheiden Ierse volkszanger. Helaas zijn er geen geluidsopnames bewaard gebleven hiervan. Tennissen kan Michel echter ook. In de Heren Enkel B schopte hij het tot de finale en het leek ook lang dat Michel die zou gaan winnen. Met de eerste set op zak en een 4-2 voorsprong in de tweede, leek er geen vuiltje aan de lucht voor hem. Toen kwam tegenstander Jan de Haan, die zijn racket na lange tijd uit de mottenballen had gehaald, echter los. Het momentum draaide om, zoals dat in tennis dan heet. Jan pakte de tweede set met 6-4, de beslissende tiebreak met 10-7 en werd daardoor winnaar in deze categorie.

 

Tegelijkertijd, op de baan ernaast, werd de finale Heren Dubbel B gespeeld, tussen Ronald Vonk met broertje Sander Sijtsma en Michel van der Ploeg met Rene Wildschut. De broertjes wonnen met 6-4 en 6-3, maar het ‘shot of the tournament’ kwam toch echt van Rene. Een bijna niet meer te achterhalen bal, wist hij toch nog te retourneren door een achterwaartse ‘tweenie’.

 

Stofwolken

De spanning droop eraf in de finale Heren Dubbel A. Jilke Alkema met maat Dirk Jan Polman schreven de eerste set pas na een tiebreak op hun naam, na een gelijk opgaande strijd. Ook in de tweede set bleek het onmogelijk om een winnaar te voorspellen. Peter Hamstra en Remco Postma gaven geen duimbreed toe. Het talrijk toegestroomde publiek zat voortdurend op het puntje van de stoel. Toen de stofwolken waren neergedwarreld bleek dat Jilke en Dirk Jan met 6-4 de tweede set en daarmee het kampioenschap in de wacht hadden gesleept.

 

De beker in de Dames Enkel A, vanwege het ontbreken van de kampioen van vorig jaar Joke Schipper, een ietwat gedevalueerde categorie, werd een prooi voor Saskia Zuiderhof. Het werd Saskia’s tweede titel dit weekend want met Dirk Jan Polman won ze ook nog eens de finale Gemengd Dubbel A van Jilke Alkema en Marjolein Wachter.

Bij de Dames Enkel B, weer volop spanning. Yolande Verplanke won de eerste set met 6-4, maar verloor de tweede set met 7-5 van Alicia Vonk. Een super tiebreak bracht de beslissing met 12-10 in het voordeel van Yolande.

Alicia had er overigens alles aan gedaan om de finale Dames Dubbel B wel op haar naam te schrijven. Samen met mam Janita van Egteren werd bijna de complete familie ingevlogen om de dames aan te moedigen. Het mocht echter niet baten. Tegenstandsters Astrid Pennekamp en Anke Mollema hielden het hoofd koel en wisten uiteindelijk in de supertiebreak de titel te veroveren.

 

Tobbedanstoernooi

Na twee verloren finales in 2017 en 2016, sloegen de zusjes Wachter dit jaar weer doeltreffend toe in de categorie Dames Dubbel A. Marjolein en Marlies wonnen nipt met 6-4 en 7-6 van de dames met het mooiste shirt van het toernooi, Paulien Lemstra en Janita van Egteren. Zij droegen shirts van, hoe kan het ook anders, Topspin Nederland. Er zijn nog meer wedstrijden, finales, gespeeld. Ondoenlijk om ze allemaal te beschrijven. U kunt op toernooi.nl alles nog eens op uw gemak nalezen. Op de site van T.V. Ready en ook op Facebook staan foto’s.

 

De dag na het toernooi, afgelopen dinsdag, werd de ballonhal al weer afgebroken en opgeborgen in de stalling. De tennissers maken zich op voor de voorjaarscompetities die deze week van start gaan. En Ronald? Die gaat niet op zijn lauweren rusten. Hij gaat met zijn team bezig met de voorbereiding van het Tobbedanstoernooi in week 27, het grootste en gezelligste toernooi van Friesland, dat ook gespeeld zal worden op het mooie Cleem Heegerpark aan de Achlumerdijk in Harlingen.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda