Nieuws

Bouwvereniging-project Kluerd-Ropens

Zora Jonic plaatst na 40 jaar ‘eerste steen’

De 67-jarige Zora Jonic woonde al meer dan veertig jaar aan de Kluerd. Haar huis, en een reeks andere woningen aan de Kluerd en Ropens, zijn gesloopt. Als de nieuwbouw straks klaar is, keert Zora terug naar een nieuwe woning aan de Kluerd. Afgelopen maandagmiddag heeft ze een plaquette geplaatst in de muur van haar toekomstige huis. Dit is een project van De Bouwvereniging. Later zullen woningen aan de Grettingalaan en Troelstrastraat aan de beurt komen. In totaal worden er 38 nieuwe woningen gebouwd.

Door Ubbo Posthuma

Met veel enthousiasme plaatste Zora Jonic de plaquette. (Foto: HC – Ubbo Posthuma)

In 1972 kwam Zora Jonic uit het toenmalige Joegoslavië naar Harlingen, om samen met andere vrouwen uit haar land bij suikerfabriek Frisia te gaan werken. “We werden eerst ondergebracht bij de nonnen in de Hofstraat”, vertelt Zora. “Later kreeg ik een woning in de Ambachtsschoolstraat. Door de renovatie van de Trebolbuurt verhuisde ik naar de Kluerd.”

 

“Ik heb het gevoel dat ik hier ben geboren”, lacht ze. Ze doet veel vrijwilligerswerk en zet zich al 16 jaar in voor de SOOS, wekelijks in de Koegelbult. Zora (inmiddels gescheiden) kreeg ze twee dochters en één zoon en zijn er vijf kleinkinderen. Twee keer per jaar ging ze terug naar Joegoslavië om haar ouders te bezoeken. Aangezien die zijn overleden en ook haar andere familieleden er niet meer zijn, reist ze nu nog maar één keer in de vier of vijf jaar naar haar moederland.

 

Omdat de woningen aan de Kluerd en Ropens zijn afgebroken en Zora hier graag wil blijven wonen, woont ze nu tijdelijk in een wisselwoning aan de Grettingalaan. Als straks de nieuwbouw klaar is, keert ze terug naar de Kluerd. Ze heeft er heel veel zin in. “Alles nieuw, dat is toch geweldig.”

Omdat zij het langst in de buurt woont, werd haar gevraagd een plaquette te plaatsen in haar toekomstige woning. Een hele eer, vindt ze zelf. Ze hoopt nog jaren met plezier op haar nieuwe adres te wonen. Na het vakkundig plaatsen van de gedenkplaat ontving ze uit handen van Hilda Koster een fraai boeket bloemen.

 

Toekomstige bewoners, medewerkers van De Bouwvereniging, bouwbedrijf Friso, wethouder Maria le Roy en andere genodigden kwamen vervolgens nog even samen in wijkgebouw de Koegelbult voor een hapje en drankje. Daar kwamen nog wat bijzonderheden van de nieuwbouw naar voren.

De Friso Bouwgroep doet aan ‘social return’ en werkt met twee werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt, Niek Dijkstra en Suzan Bierma-Jansen, beiden uit Harlingen. Jan Boelens van De Bouwvereniging noemde het bijzonder positief dat deze twee mensen via Pastiel weer aan het arbeidsproces kunnen deelnemen. In eerste instantie gaat het om twee tot drie uren per dag, die later nog kunnen worden uitgebreid bij andere projecten in Harlingen.

 

Directeur Petra van der Wier van De Bouwvereniging vertelde dat de eerste rij woningen nog voor de zomer gereed is. Volgend jaar zomer zal het hele project afgerond zijn. Het worden volgens Van der Wier zeer energiezuinige en gasloze woningen. De woningen zullen door de firma Otte Installaties uit Sneek worden voorzien van een warmtepomp en gemiddeld 20 zonnepanelen. Hierdoor zijn de woningen energieneutraal.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda