Nieuws

Vlootdag 2018

Morgen is het Vlootdag. Van 11:00 tot 17:00 uur een dag vol festiviteiten om het zeilseizoen van de bruine vloot te openen. Diverse schepen - waaronder Noors tallship Christian Radich - leggen de loopplank uit en u kunt een zeiltohtje maken op een authentieke klipper. Naast de markt, die wordt opgevrolijkt door shantykoren en Hosanna, is er het Harlinger kampioenschap sloeproeien. En de weersvoorspelling is uitstekend!

(Foto: HC - Joachim de Ruijter)

Havenbedrijf-fotograaf Joachim de Ruijter stapte maandag over op de Christian Radich, toen het Noorse tallship de haven van Harlingen in werd gesleept door de Jenny en de Theo van Sleepdienst Tuinman. Het fraaie 73 meter lange zeilschip, met bouwjaar 1937 en thuishaven Oslo, ligt morgen tijdens de Vlootdag in Harlingen en is open voor publiek. Het schip heeft een vaste crew van dertig personen, waaronder drie koks, en biedt onderdak aan 85 trainees. In november vertrok het schip vanuit Spanje om enige tijd in het Caraïbisch gebied te zeilen, om vervolgens de Atlantische Oceaan weer over te steken. Onlangs vertrok het schip uit A Coruña (Spanje) naar Harlingen. Over enige tijd vaart het schip naar Ålesund in Noorwegen. Tijdens de Tall Ships Races, van 3 tot en met 6 augustus, is de Christian Radich weer van de partij in Harlingen.

 

De Vlootdag markeert niet alleen de start van het vaarseizoen - ook de start van het evenementenseizoen in bruisend Harlingen.

 

Nadat de showband van Hosanna ’s ochtends  heeft meegewerkt aan de opening van de Vlootdag, komen leden in actie op de nautische markt. Ter hoogte van Zuiderhaven 106 in een marktkraam om geld bijeen te halen voor het uniformfonds. Er zijn onder andere demonstraties en workshops, er worden kaarsen verkocht en voor de jeugd is er een schmink-stand en een grabbelton.

 

De markt biedt verder onder andere watersport- en scheepsgerelateerde artikelen, zowel nieuw als tweedehands. En diverse heerlijkheden, snuisterijen, antiek en curiosa, boeken en kleding. Het culinaire gedeelte wordt verzorgd op een plein vol foodtrucks. De lekkerste hapjes en snacks worden hier geserveerd vanuit originele en eigenwijze mobiele restaurants.

 

Tussen de vele kramen door kunt u genieten van boeiende demonstraties van oude ambachten zoals bijvoorbeeld touwdraaien, klompen maken en ijzersmeden. Verhalenvertellers vertellen spannende mythen en sagen over het avontuurlijke leven op zee. Verteld aan boord van een eeuwenoud schip zijn ze nog mooier.
Voor de kleinste kapiteins en avonturiers staan er allerlei leuke activiteiten op het programma, waaronder een enorm springkussen en paardjerijden op speelgoedpony’s.
Meer informatie op www.vlootdag.nl.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda