Nieuws

Welzijnsmarkt in Het Vierkant

Seun & Steun zoekt honderden helpers

HARLINGEN - Seun & Steun is nu ruim twee jaren actief en geniet intussen een brede bekendheid. Dat Seun & Steun ook breed wordt gedragen kan nog niet worden gezegd. De ruim 60 helpers vormen samen nog geen 0,4 % van de inwoners van de gemeente Harlingen.

Ongeveer de helft van de helpers is op de een of andere manier actief geweest bij mensen, die om hulp vroegen. De andere helft is nog nooit in actie gekomen. Waarom dan toch nieuwe helpers? Omdat anderen zich hebben opgegeven voor diverse soorten hulp, waarvoor tot nu toe geen vragen zijn binnengekomen.

 

Helpers bij Seun & Steun zijn geen gewone vrijwilligers. Die binden zich bijna altijd voor een aantal uren op van tevoren afgesproken tijden. Een ‘helper’ bij Seun & Steun is iemand die het leuk vindt eens een keer iets voor een ander te doen als zich een gelegenheid voordoet. Dus niet iets voor uren en ook niet te vaak.

 

Een helper bij Seun & Steun is iemand die zich opgeeft voor een bepaald soort hulp en makkelijk beriekbaar is. Stichting Seun & Steun denkt vooral ook aan helpers die niet (meer) werken. “Er zijn ook genoeg ouderen, die nog best wat kunnen. De leeftijd hoeft geen enkel bezwaar te zijn. Wij hebben een 80-plusser die nog regelmatig klust.”

 

Om wat voor hulp gaat het? Op de website www.seunensteun.nl staan voorbeelden, maar u kunt ze ook zelf bedenken. Bijvoorbeeld: voorlezen aan kleuters, anderen iets over uw werk vertellen, een probleem met een computer of telefoon oplossen, iemand begeleiden naar het ziekenhuis of de supermarkt. Het gaat bijna nooit om zwaar lichamelijk werk. Soms gaat het om iets dat binnen enkele minuten klaar is. De helper kan altijd ‘nee’ zeggen en hoeft niet uit te leggen wat de reden is, aldus de stichitng. “Wij gaan dan verder op zoek naar iemand anders.”

 

Dertig helpers, van wie sommigen al tientallen keren hebben geholpen, is veel te weinig, stelt stichting Seun & Steun. “Dat is minder dan één op de 550 Harlingers, die zich bij ons hebben opgegeven. Het liefst hebben we in elke straat wel iemand, die het fijn vindt door ons te worden gebeld met een vraag voor iemand, die iets niet zonder hulp kan klaren.”

 

Wilt u eerst meer informatie? Op donderdag 12 april is er een welzijnsmarkt in mfc Het Vierkant. Ook Seun & Steun is daar. Verder kunt u Seun & Steun op maandag, woensdag en vrijdag in Het Vierkant bezoeken, van 10.00 tot 12.00 uur. Of bel met secretaris Kees Lugtmeier via 0517-413040. Mail: bestuur@seunensteun.nl.


De kracht van vrijwilligers bij een verhuizing

Een inwoner van Harlingen had hulp nodig bij de verhuizing naar de Spiker. Het Gebiedsteam Harlingen was al langere tijd betrokken bij de bewoner en een medewerker van het gebiedsteam heeft diverse vrijwilligersorganisaties in Harlingen benaderd met de vraag meneer te helpen bij de verhuizing.  Alle betrokken vrijwilligersorganisaties hebben hun hulp aangeboden en het project is geslaagd. Binnen drie dagen was het huis leeg en de verhuizing klaar.

 

Vanuit het maatjes-project ‘Mienmaatsje’, opgezet vanuit het Gebiedsteam Harlingen en de Skûle, was een maatsje al langere tijd betrokken bij de meneer die ging verhuizen, en had hem reeds bijgestaan bij diverse onderzoeken in het ziekenhuis. Zij heeft er samen met de man, en naast de betrokken professionals, voor gezorgd dat zijn spullen werden geselecteerd en ingepakt. Daarnaast heeft een ander maatsje geholpen bij de administratieve zaken die bij een verhuizing komen kijken.

 

Stichting Present is met vijf mensen en een busje gekomen. Zij hebben alle meubels die meekonden en de verhuisdozen overgebracht naar de Spiker. Het maatsje heeft hem begeleid naar de Spiker en daar gezorgd dat hij zijn eigen plekje weer kreeg, door te helpen zijn nieuwe appartement in te richten. Vervolgens hebben vrijwilligers van Nieuw Zuid de woning leeggehaald en alle overgebleven spullen naar Omrin gebracht. Een vrijwilliger van Seun & Steun heeft in de woning alle lampen eraf gehaald en de vloerbedekking uit de woning gehaald. Samen is er heel veel werk verzet.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda