Nieuws

Paul Scheffer in bestuur Stichting Schadefonds Frisia

HARLINGEN - Oud-burgemeester Paul Scheffer van Harlingen neemt per 1 oktober plaats in het bestuur van Stichting Schadefonds Frisia. Dit fonds vergoedt schade ten gevolge van de zoutwinning door Frisia. Scheffer vervangt de twee huidige bestuurders.

De huidige bestuursleden wilden al langer stoppen; vanwege hun leeftijd en omdat zij menen dat het schadefonds nog maar een beperkte rol heeft. Dat meldt de provincie Fryslân in een toelichting. “Er wordt (bijna) geen aanspraak gemaakt op het schadefonds en de motieven voor oprichting van het schadefonds destijds zijn door diverse ontwikkelingen min of meer achterhaald.”

De provincie meldt dat de schadeveroorzaker sinds 2003 wettelijk verantwoordelijk is, en dat er een vergelijkbaar waarborgfonds is. “Echter voor ons is van belang dat van opheffing geen goed signaal uitgaat naar de inwoners in het gebied. Het gevoel zou kunnen ontstaan dat er een stuk zekerheid wegvalt, ook al wordt er (bijna) geen aanspraak op gemaakt.” De provincie wil daarom het schadefonds tot beëindiging van de zoutwinning onder land (uiterlijk 2021) in stand laten. De stichting beoordeelt niet de juistheid van schadeclaims, en houdt zich slechts bezig met het uitbetalen van toegekende schadeclaims.

|Doorsturen

BuienradarAgenda