Voetbal

Oude tijden herleven tijdens Walking Football

Woensdagmorgen vond een primeur plaats voor voetballend Harlingen. Het fenomeen ‘Walking Football’ deed op het sportpark van de fc Harlingen aan de Vierkantsdijk zijn intrede. Het Walking Football is in Engeland ontstaan en overgewaaid naar het Europese vasteland. In diverse landen waaronder Nederland wordt het met veel enthousiasme uitgevoerd en nu dan ook in Harlingen. Een en ander is tot stand gekomen door de gemeente Harlingen, Stijn Kooijman Buurt- en Sportcoach, assistent-trainer Marleen Bergsma, Harlinger Sportpromotion, stichting Cambuur verbind, Ouderenfonds en fc Harlingen.

Om 9.45 uur heette voorzitter Sandra de Melker van fc Harlingen iedereen van harte welkom op deze eerste clinic. In het bijzonder de mannen van Cambuur, die helpende hand uitstaken om een en ander in goede banen te leiden. Onder de koffie met cake sprak oud-voetballer Jaap Balk ook een woordje. “Ook bij Cambuur zijn we in 2014 met Walking Football begonnen”, zei Balk. “In het begin werd er wat lacherig over gedaan en meldden er zich vier mannen aan. Intussen zitten we nu op 40 voetballers en hebben we in principe een stop ingesteld. Er zijn heel weinig afvallers. Inmiddels wordt er in de provincie Friesland steeds meer gespeeld o.a. in Heerenveen, Sneek, Zwaagwesteinde, Irnsum, Bolsward, Leeuwarden enzovoort.” Verder haalde hij nog wat herinneringen op uit het verleden toen hij nog bij Friesland speelde en ook de wedstrijden tegen vv Harlingen nog vers in het geheugen lagen. Het balklandbrugje is bij hem altijd bijzonder geweest. En ook het feit dat Harlingen vele goede voetballers heeft voortgebracht, deed het goed bij de aanwezige ouwe seunen. Namen als onder anderen Johnny Ligthart en Jetze Pascal werden genoemd. Maar ook de Noordelijke derby om de KNVB beker in 1965 met o.a. Piet Kuiken, Nico Beuker en met Arie Haan, Johan Derksen enz. waren machtige tijden. Ook de aanwezige oud-scheidsrechter Johan Erents werd nog even genoemd. “Wij hebben veel aan Erents gehad. Het was een open en eerlijke scheidsrechter”, prees de oud-voetballer van Friesland hem. “Uiteraard kwam de opmerking van een ouwe seun uit de groep: “Hoe veul hewwe jumme hem toen betaald.” Het tekende de prettige onderlinge sfeer op deze morgen.

Maar om half elf gingen de mannen naar het veld. Na enige uitleg van leider Marcel Frankena over de te volgen strategie, werd gestart met een uitgebreide warming up. Daarna werden onderlinge partijtjes gespeeld. Hoewel de conditie nog voor verbetering vatbaar is, was de techniek nog steeds zichtbaar. Zowel bij de Cambuurspelers als bij de Harlingers. Met name Berend Visser dartelde als een jong veulen over het veld. Maar ook Piet Kuiken en Karst van der Heide waren hun stiftballen en slidings nog niet verleerd. Age Tichelaar toonde zijn spelinzicht. Het mooie van het spel is, dat alles in een aanvaardbaar tempo wordt gespeeld. De mannen hadden er duidelijk plezier in en dat is de bedoeling ook van het spelletje.

“Er ontstaan nieuwe vriendschappen”, liet coördinator Jens Dijkstra weten. “Het sociaal gebeuren is heel belangrijk. Ook de mooie verhalen van vroeger dragen hieraan bij.” Na afloop van het veldspel nam wethouder Harry Boon nog even het woord. Hij noemde het een fantastisch initiatief. “Als gemeente stimuleren wij het dat ouderen in beweging zijn. Ik hoop dat de groep nog verder zal uitgroeien. Heel veel succes.”

Na een verfrissende douche kon er geluncht worden en was de tafel gedekt met erwtensoep, broodjes en jus de orange, aangeboden door de Plus Harlingen.

Volgende week woensdag om 9.30 uur gaat men weer van start. Mensen die nog mee willen doen, kunnen zich ter plaatse aanmelden bij Berend Visser.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda