Nieuws

Oud Harlingen en het Harmenspark

De laatste weken kwamen er bij de vereniging Oud Harlingen verschillende vragen binnen over het Harmenspark. “Niet iedereen is bij de informatieavond geweest, die 4 december in het Vierkant is gehouden”, zegt voorzitter Anneke Visser. “Dus we kunnen ons wel voorstellen dat er vragen zijn over wat Oud Harlingen vindt van de werkzaamheden die nu zijn begonnen. Dat lichten we graag even toe.”

Eén van de meest gestelde vragen is waarom de vereniging in 2015 bezwaar heeft ingediend tegen de kapvergunning die toen was afgegeven, en nu niet. “Laten we eerst even vaststellen dat Oud Harlingen statutair óók opkomt voor het groen in de stad”, steekt Anneke van wal. “Dan is dat meteen maar duidelijk. En een tweede vaststelling: het Harmenspark is verworden tot een armetierig stukje groen. Daar is eigenlijk iedereen het wel over eens: de gemeente zelf, omwonenden, liefhebbers van groen en ook Oud Harlingen. Dus er moet écht iets gebeuren.”

 

Kapvergunning

In 2015 liet de gemeente een plan voor het park maken. Oud Harlingen was er echter niet van onder de indruk. Anneke Visser: “We vonden het slecht onderbouwd, slecht uitgewerkt; er zat gewoon niet echt een idee achter. Maar ondertussen was er al wel een kapvergunning afgegeven, en toen zijn we op de rem gaan  staan. Natuurlijk hebben we dat onderbouwd, zoals je van een vereniging als de onze mag verwachten. Mensen kunnen het thuis nalezen, want ons commentaar staat onder ‘Downloads’ op onze website. Vijf pagina’s over foutieve gegevens, het kappen van bomen die juist in een ‘oude aanleg’ wel thuishoren, het ontbreken van een beplantingsplan, de samenhang met het stationsgebied, noem maar op.”

 

Nieuw plan

De gemeente was niet blij met de vertraging van de plannen, maar het pakt uiteindelijk goed uit omdat de opknapbeurt van het park nu gecombineerd kan worden met het aanpakken van de Stationsweg. “En het mooie is: er ligt nu wél een goed onderbouwd plan voor het Harmenspark”, stelt Oud Harlingen. “De ontwerpster, Lia Duinker, heeft goed gekeken naar wat haalbaar is in het Harlinger klimaat. Zij heeft echt hart voor bomen. Harlingen kent door zout en wind ‘boomonvriendelijke’ omstandigheden, zegt ze, dus haar uitgangspunt is geweest zoveel mogelijk groene elementen te bewaren, die de moeite waard zijn. Maar als je voor de lange duur weer een aantrekkelijk park wilt realiseren, moet je de boel nu wel flink op de schop nemen. Daar heeft ze heel goed over nagedacht, bleek tijdens de informatieavond.”

 

Langere termijn

De reacties op de voorlichtingsavond waren in overgrote meerderheid positief, berichtten wij eerder al in deze krant. Terecht, vindt Oud Harlingen. “Er is over alles goed nagedacht: van de nieuwe plek voor het beeldje van Sint Joris en de draak tot zitbankjes, van de bochten in de paden tot het opwaarderen van de vijver. Waarom de vleugelnoten aan de singel blijven staan, en de esdoorn moeten wijken: overal zit een bewust idee achter.” Dat allerlei bomen nu moeten wijken, moet je daarom bezien in het licht van de toekomst, stelt de vereniging. “Geef het nieuwe Harmenspark even de tijd en je zult zien: we krijgen hier een veel mooier park terug. Wat ons betreft vieren we het herboren park over een paar jaar met een mooi tuinfeest”, besluit Anneke Visser.

 

|Doorsturen

Buienradar



Agenda