Nieuws

Opera King Lear in ’t Heerenlogement

Loek van der Heide zal zondag 25 maart enkele delen van een piano-uittreksel van de opera King Lear ten gehore brengen in het Heerenlogement (Franekereind 23). De toegang is gratis.

Vanaf 15.30 uur is er een gevarieerd programma met zang en een audiopresentatie van het piano-uittreksel van de opera King Lear. De middag start met een uitvoering van een ouverture van I Masnadieri op het Euphonium (tenortuba) door Joon Douma, waarbij Loek van der Heide zingt en op de piano spelt. Vervolgens worden enkele delen van een piano-uittreksel van de opera King Lear ten gehore gebracht.

 

Een aantal jaren geleden begon de Harlinger musicus Loek van der Heide aan het componeren van de muziek voor de opera King Lear. Het libretto (de tekst) voor de opera was in 1855 voltooid door Antonio Somma. De operacomponist Verdi, de opdrachtgever voor het libretto, zou de muziek er bij maken maar is daar nooit aan toe gekomen. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Shakespeare. Verdi was een groot bewonderaar van Shakespeare, Loek van Verdi.

 

Bij het componeren heeft Loek veel geluisterd naar de bestaande opera’s van Verdi om in diens geest de muziek voor King Lear te kunnen maken. Loek is nu zo ver dat hij het piano-uittreksel gereed heeft en de delen voor de instrumenten en zangers deels heeft afgerond. Met het programma ‘Finale 2014’ heeft hij het piano-uittreksel op de computer gezet en kun je horen hoe het klinkt.

Tijdens het afspelen van enkele delen van het piano-uittreksel wordt de door Loek gemaakte bijbehorende partituur op een scherm geprojecteerd. De ten gehore gebrachte operadelen worden afgewisseld met enige werken van Verdi die door Loek worden gezongen. Hij wordt daarbij op de piano begeleid door Helena van Twist-Posthuma. Loek heet geïnteresseerden van harte welkom op zondagmiddag 25 maart. Wie meer wil zien van Loek of alvast wil genieten van zijn stem kan terecht op YouTube. Behalve Loek hebben ook beide andere musici ruimschoots hun sporen verdiend bij optredens. De audio-apparatuu wordt belangeloos beschikbaar gesteld door de firma Vogelaar. Het Heerenlogement stelt het grand café gratis beschikbaar.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda