Nieuws

Muzikale jazzreis met Roaring Twenties Small Band

HARLINGEN - Het tweede Lounge Jazzconcert dat door het Centrum Traditionele Jazz Harlingen (CTJH) onder de paraplu van Friejam (Friese bond van jazzmuzikanten) op zondag 11 februari was georganiseerd is wederom een succes geworden. Ditmaal werd het publiek in de Singelzaal van Stadsschouwburg Trebol in Harlingen door de Roaring Twenties Small Band meegenomen op een muzikale reis door de jazzgeschiedenis.

De swingende muziek van de Roaring Twenties Small Band nodigde uit tot dansen. (Foto: Gitta Overmaat)

Onder leiding van trombonist Eric Roelofsen (bekend van onder andere Di Gojim) speelde de band op een aanstekelijke wijze muziek uit de Roaring Twenties. Die muziek is ontstaan tussen 1920 en 1930 in Amerika en wordt gezien als het begin van de jazz. De ritmesectie van de band zorgde voor een strak tapijtje waarop de andere instrumenten (saxofoons, trombone, cornet, gitaar, piano en banjo) mooie melodische harmonieën konden weven. Daarbij was voor iedereen voldoende ruimte was om uitgebreid te soleren.

Tenorsaxofonist Everlina Tichelaar nam met haar doorleefde bruine stem bovendien de zangpartijen voor haar rekening. Rustige nummers werden afgewisseld met stevige uptempo-stukken, maar de basis van ieder nummer was steeds weer een flinke dosis swing die uitnodigde tot dansen. Een deel van het publiek maakte van die uitnodiging gretig gebruik, waardoor het geregeld gezellig druk was op de dansvloer.

Tussen de nummers door vertelde bassist Henk Stelma over die Roaring Twenties en waarom juist in die periode deze muziek is ontstaan. Dus zo kregen we uitleg over de opkomende industrialisatie, de ontwikkeling van de radio en grammofoon, de drooglegging, Al Capone, de opkomst van de geluidsfilm, de musical en de grote dansorkesten, het toenemende verzet tegen de rassensegregatie, de beurskrach van 1929  en het opkomende feminisme.

Al die ontwikkelingen hebben bijdragen aan de muziek van onder andere Irving Berlin, Cole Porter en Ira en George Gerswin. Uiteraard werden van hen ook nummers gespeeld. En zo werd het dus naast een aangename muzikale middag ook nog eens een plezierig leerzaam evenement.  

Het eerstvolgende lounge-jazzconcert in Trebol staat voor zondagmiddag 11 maart op de agenda. Dan komt de Jazz-O-Matic-Five naar Harlingen. Ook deze gerenommeerde band staat garant voor weer middagje aangenaam swingen in Trebol.

Max van den Broek

 

|Doorsturen

Buienradar



Agenda